Harry Potter Cafe | Forum
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
  Temmuz 24, 2008, 14:48:07  

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: IMAX Nedir? [Kapsamlı Bir Açıklama]  (Okunma Sayısı 474 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mapsradcliffe
Süt
*

mapsradcliffe@hotmail.com
Üyelik Bilgileri E-Posta
« : Nisan 20, 2007, 18:07:52 »

arkadaşlar harry potter filminin 5. olan zay imax sinemalarında 3 boyutlu olarak gösterilecek ve ilk kez bir harry potter filmini 3 boyutlu olarak izleyeceğiz.elbette bu sıradan bir olay değil.imax hakkında bilgi ve tecrübesi olan her arkadaşımız bunun çok ama çok önemli bir durum olduğunu bilecektir.çünkü bu sinema sistemi dünyanın en büyük ve en pahallı sistemidir.dolayısıyla bu sistemi tercih eden yapımcıların sayısı çok azdır.dünyanın en pahallı ve en önemli filmlerin yapımcıları bile bu sistemi kullanacak cesarete sahip değiller.bence önümüzdeki 20-30 yıl daha bu sistem yaygınlaşamayacaktır.kısacası geleceğin sinema sistemidir bu.peki imax nedir?size burada imax'ın tanımını yapacağım ve sorularınıza cevap vereceğim.

İMAX NEDİR
Hepimiz doğal olarak objeleri üç boyutlu görürüz. Bir objeye baktığımızda, iki gözümüz aynı objeyi iki değişik açıdan algılar. Beynimiz, bir
objeyi üç boyutlu algılamak için, birbirinden çok az farklı olan iki imajı birleştirir. Derinlik algılama sezimizin olması bu sebeptendir ve bir objeyi almak için ne kadar uzanmamız veya merdivenden çıkarken ayağımızı ne kadar kaldırmamız gerektiğini bu sezgilerimiz sayesinde belirleriz. Ekranda da üç boyutlu bir imaj görmemiz için, iki ayrı görsel gereklidir. 3 Boyutlu IMAX projektörü, eş zamanlı olarak, iki göz için iki 15/70 film şeridini özel gümüş alaşımlı 3 boyutlu IMAX perdesine yansıtır.

Her film şeridi imajları iki değişik odak noktasından kapsar. İzleyiciler, sağ-göz imajını sağ göze, sol-göz imajını ise sol göze aktaran özel 3 boyutlu polarize gözlükler takmalıdır. Özel 3 boyutlu IMAX polarize gözlükleri, iki imajı birbirine bağlayarak, izleyicinin 3 boyutlu görüntüyü algılamasını mümkün kılar. Sonuç olarak perde kaybolur ve görüntüler salon içerisinde uçuyormuş izlenimine ulaşılır.

Mavi ve kırmızı gözlük kullanılan ile aynı 3 boyutlu teknoloji midir?

3 Boyutlu IMAX teknolojisi üstün polarize gözlük teknolojisi kullanır. 3 Boyutlu IMAX büyüsünün arkasındaki anahtar faktörlerden biri IMAX'in ikili film şeridi teknolojisini uygulamasıdır. Bu teknoloji; sol ve sağ göz imajlarını tek bir film şeridinde birleştiren ve filmin kalitesini tehlikeye atan, eski moda "kırmızı ve mavi" anagrafik 3 boyuttan, çok daha üstündür. 3 Boyutlu IMAX teknolojisi ise bu tehlikeyi; imaj yakalama ve projeksiyon için iki ayrı film şeridi kullanarak ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda da dünyanın en büyük film formatını (15/70mm) kullanarak görüntü kalitesini geliştirir.

IMAX, Hollywood filmlerini 3 boyutlu formatta gösteriyor mu?

Büyük bir başarıyla Kasım 2004 tarihinde vizyona giren, The Polar Express: An IMAX 3D Experience; dünyanın ilk IMAX 3D Experience®'e dönüştürülen Hollywood filmi olarak sinema tarihinde yerini aldı. Devrim yaratan IMAX 3D DMR™ prosesi sayesinde film 3 boyut formatına dönüştürülüp, daha sonra IMAX DMR® (Digital Re-mastering) teknolojisi ile dijital olarak yeniden işlenerek IMAX formatına aktarıldı. 3 boyutlu IMAX formatlı The Polar Express filminin görüntüleri neredeyse perdeden üstünüze atlayacak gerçekçiliktedir ve izleyiciye kendini filmin içerisinde hissettirir. Polar Express filminin 3 boyutlu IMAX versiyonu; gerek salon içerisinde uçuşan kar taneleri, gerekse izleyicinin kucağında mola veren trenin keskin sesiyle, sinemaseverlere daha önce hiç yaşamadıkları bir sinema deneyimi sunuyor. IMAX, şu anda, 2 boyutlu aksiyon filmlerini 3 boyutlu IMAX formatına dönüştüren yeni bir teknoloji geliştirmekte olup 2006 yılı itibari ile bu teknoloji sayesinde formatlayacağı filmleri izleyicilerin beğenisine sunacaktır.

Her IMAX® filmi 3 boyutlu mudur?

IMAX filmleri 2 ve 3 boyutlu formatta olabilir. İzleyeceğiniz filmin hangi formatta olduğunu kontrol etmeyi unutmayınız.

Neden bütün IMAX filmleri 3 boyutlu IMAX formatında değil?

Bir filmin 3 boyutlu IMAX formatında çekilmesi veya bu formata dönüştürülmesi kararı proje bazında verilir ve birçok faktör göz önünde bulundurulur. The Polar Express: And IMAX 3D Experience başta olmak üzere 3 boyutlu filmlerin çok büyük başarı elde etmesi sonucunda IMAX, mümkün olabilen en yüksek sayıda filmi 3 boyutlu IMAX formatında izleyicilere ulaştırmayı hedeflemektedir.

3 Boyutlu IMAX filmini evde seyredebilir miyim?

IMAX deneyimi ancak, dünyanın en güçlü projektörünün dünyanın en büyük film karelerini, 8 katlı bir bina yüksekliğinde dev perdeye yansıtması sayesinde yaşanmaktadır. 3 boyutlu görüntüler; mükemmel netlik ve maksimum etki sağlayan IMAX için özel tasarlanmış çok kanallı stereo sistemi ile desteklenir. Bazı 3 boyutlu IMAX filmlerinin, IMAX'in son hit filmi Space Station 3D de dahil olmak üzere, DVD formatı mevcuttur. Bu filmler 3 boyut üzerinde uzmanlaşmış ev sinema sistemleri ile evde seyredilebilir. Fakat evde izleme deneyimi kesinlikle 3 boyutlu bir IMAX deneyimi değildir.

3 Boyutlu IMAX'i izlemek için en iyi koltuk hangisidir?

IMAX sinemasındaki üç boyutlu görüntüler salonun neresinde oturursanız oturun sizi yakalar ve her bir koltuğun en iyi koltuk olmasını sağlar.

Gözlük ölçüleri aynı mı?

Değişik ölçülerde gözlükler mevcuttur.

Numaralı gözlüklerim olmadan nasıl IMAX filmi seyredeceğim?

Özel 3 boyutlu IMAX polarize gözlükleri, gözlüklü izleyiciler de düşünülerek üretilmiş olduğundan rahatlıkla mevcut gözlüğünüzün üzerine takılabilmektedir.

IMAX gözlükleri tek kullanımlık mıdır?

Hayır. IMAX tarafından özel olarak tasarlanan 3 boyutlu polarize gözlükler ile her gösterimden sonra özel yıkama makinesinde yıkanarak dezenfekte edilir ve defalarca kullanılır.

3 Boyutlu IMAX filmlerinin süresi nedir?

Standart bir 3 boyutlu IMAX filmi yaklaşık 40 dakika uzunluğundadır. 3 boyutlu IMAX formatına dönüştürülen Hollywood yapımları ise filmin orijinal süresi kadardır.

3 Boyutlu IMAX filmleri izleyiciyi kendini hasta hissettirecek kadar etkileyici midir?

Nadiren, izleyiciler 3 boyutlu IMAX deneyimini çok etkileyici bulup hafif bir rahatsızlık hissettiklerini bildirmişlerdir. Ancak bu tepkiler çok nadirdir, çünkü IMAX gösterim hızı 48Hz olup saniyede 24 film karesi (standart 35 mm filmlerde olduğu gibi) 2'şer kere görüntülenmektedir.

İmax sinemaları türkiyede mevcutmu?
imax sinemaları ülkemizde sadece istanbul ve ankarada mevcut.

neden başka şehirlerde imax sinemaları yok?
imax dünyanın en pahalı sistemidir.bundan dolayı sadece türkiyede değil dünyada imax sinemalarının sayısı çok azdır.bir çok ülkede imax sinemaları bulunmamaktadır.

imax'ın perde ölçüleri nedir?
imax ekranı 22 metre genişliğinde ve 16 metre yüksekliğindedir.buda ekranın 7 katlı bir binanın yüksekliğine denk gelir.

neden harry potter ve zümrüdüanka yoldaşlığının sadece 20 dakikası 3 boyutludur?
yukarıdada bahsettiğim gibi bir filmin maksimum 40 dakikası 3d olarak yapılır.ancak 3d yapılan filmler 20-30 dakika tercih eder.bunun iki sebebi var.bunlardan biri zamanın fazla olmasının insan gözüne vereceği zarardır.benim tahminime göre zay filminin yarısını bile 3d izleseniz sinema çıkışında inanılmaz bir baş ağrısı ve baş dönmesi yaşarsınız.bunu bizzat kendim yaşayarak gördüm.daha önce sadece 30 dakikalık bir 3d film izlememe rağmen baş ağrısı yaşadım.ancak bunun bünyeye göre değişeceğinide hatırlatmak isterim.

ülkemizde imax sinemaları nerede bulunmaktadır?
ben ankarada yaşıyorum ve istanbuldaki imax sinemasının yerini malesef bilmiyorum.ancak ankaradaki afm sineması akköprüde bulunmaktadır.
ankarada imax sinemasına rahat bir biçimde ulaşmanız için kızılaydan metroya binip akköprü durağında inmelisiniz.zatan indiğiniz zaman ankamal alışveriş merkezi karşınıza çıkacaktır.işte bu alışveriş merkezinin içerisinde imax salonu bulunmaktadır.
adres:
ANKAmall Alışveriş Merkezi No: 2/242 Akköprü/Ankara
telefon:
312 444 1 AFM (236)

TAVSİYEM:
arkadaşlar ben imax sinemasında film izleyen bir kişi olarak şiddetle bu sinemaya gitmenizi öneririm.zaten gittiğinizde ne demek istediğimi anlayacaksınız.benim tabirimle "RÜYA GİBİ" bir salon.filmin 3d olması kaçırılmaz bir olay zaten.sinemada film izlemeyecek bakanlık binasına gireceksiniz.perde devasa büyüklükte ses sistemi ise diğer sinema salonlarından 10 kat daha iyi.gitmezseniz pişman olursunuz benden uyarması.
umarım bu yazımla faydalı olabilmişimdir.
« Son Düzenleme: Mayıs 16, 2008, 16:13:13 Gönderen: Fantasticc » Logged

yaralı bir takvimle büyüyor
üç tarafı hüzünlü yurdum
genç ölümlerle değişiyor mevsimler
ve hep aynı toprağa
aynı öğütü söylüyor
anadoludaki bütün diller
ey benim bin yıllık kardeşim unutma
benimki acır senin parmağına çöp batsa
Sponsor Bağlantılar
Reklam

View Profile
Re: IMAX Nedir? [Kapsamlı Bir Açıklama]
« Eklendi: Temmuz 24, 2008, 14:48:07 »

hermioneda
Telve

btn kötülükler eriyecekse küresel ısınmaya evt!

Üyelik Bilgileri E-Posta
« Yanıtla #1 : Nisan 19, 2008, 11:18:37 »

ovv süper bişey bu yaa

hayattaki en kötü şey felaketler değil,yaşanması gerekirken kaçırılan mutluluklardır...
~YaLNIzLIk   GüzeLdir ! ~
sailormoon
Şeker
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 09, 2008, 12:32:24 »

ben izledim
sanki filmin içindesin süper bişey

Muziplik Tamamlandı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: