Harry Potter Cafe | Forum
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
  Ağustos 21, 2008, 19:09:07  

Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Dramatik Yazarlık [ ÖSS'de Farklı bir tercih ]  (Okunma Sayısı 361 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arna Belorn
Blush // Love is Dust // Blush
Yönetici
Has Türk Kahvesi

Recognise The Poison In My Heart

Üyelik Bilgileri WWW
« : Haziran 28, 2008, 23:30:26 »

Dramatik Yazarlık ölümü Türkiyede ilk olarak 9 Eylül Üniversitesinde [ İzmir ] okutulmaya başladı. Bu bölüm, Sahne Sanatları bölümünün Anasanat Dalı olarak geçmekle birlikte, oyun yazarı yetiştirmektedirler.

Bölümde yazarlığınızı geliştirecek bir çok yöntem ve yazar bulunmakla birlikte, Oyun yazarlıının tekniklerini öğrenmenize yardım edecektir.

Bölüm 4 yıllık olmakla birlikte, Güzel Sanatlar Fakültesindedir.

Dolasıyla, ÖSS'den almış olduğunuz puanın [ herhangi bir bölümden, ister EA 1-2, ister SAY 1-2 ister TM 1-2 olsun ] barajı geçmesi dahili dışında hiç bir bağlantınız yoktur ÖSS puanı ile.

Bölümün bulunduğu Güzel Sanatlar Fakültesinin, sınav tarihlerini takip ederek, gerekli başvuruda bulunup, bölümün Yetenek Sınavlarına girersiniz. Yetenek Sınavları genelde bir çok aşamdan oluşur ve şimdiden söyleyim, oldukça zorlayıcıdırlar.

Zorlayıcı olmalarının nedeni, sizinle birlikte yetenek sınavına girecek olan yüzlerce kişinin bulunması ve bölümün genelde 5 en fazla 10 öğrenci alıyor olmasıdır.

Yapmanız gerek şey, aşağıda söyleyeceğim üniversiteden, istediğiniz birinin WEB sitesinden ya da iletişim telefonundan, istenilen belgeleri öğrenmek, bunları hazır etmek ve sınav tarihlerinde, sınav merkezinde olmanız.

Dramatik Yazarlık Anasanat Dalından mezun olan öğrenciler Dramuturg, Reklam Yazarı, Metin Yazarı vb. yazınsal türlere hakim meslek gruplarında çalışabilirler.

Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı aşağıdaki üniversitelerde mevcuttur :

9 Eylül Üniversitesi [ İzmir]

Kocali Üniversitesi [ Kocaeli ]- Gelirsen birlikte okuruz Göz Kırpan

Atatürk Üniversitesi [ Erzurum ]

Süleyman Demirel Üniversitesi [ Isparta ]

Uludağ Üniversitesi [ Bursa ]

Ankara Üniversitesi [ Bu bölüme, yetenek sınavı ile değil, sözel 1 ya da 2 puanınız ile giriyor olmanız gerekiyor. ÖSS kitapçığınıza bakınız. ]

Bunun dışında herhangi bir sorunuz varsa, buradan bana sorabilirsiniz.

Güzel Sanatlar Fakültesi başvuruları için neler yapmanız gerektiğini, dershane ya da okul rehber hocalarınıza, olmadı web sitelerinde belirtilen mail adreslerine sorun. Fakat mail işe yaramayacaktır, telefonu kullanmanız akıllıca olacaktır.

Bu arada, sınav tarihleri açıklandığı zaman kendine bir takvim oluşturup, hangi olursa olsun fark etmez ben Dramatik Yazarlık okuyacağım diyorsanız, birbirleriyle çakışmayan sınavlara girebilirsiniz ama bu sizi oldukça yoracaktır, bir de sınava girebilmek için belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Çok fazla değil.

Süleyman Demirel Üniversiteside, psikolojik olarak sağlıklı olduğunuzu kanıtlayan bir sağlık raporu istiyor.
« Son Düzenleme: Haziran 28, 2008, 23:54:31 Gönderen: Arna Belorn » Logged

Ben, işe yaramaz bir boşlukla doluyken bir şey olamaycak konumda dolanıyorum. Gel gitlerimle, değişmemle yıktıklarımın haddi hesabı yok.

Huzur ve hüzün, ikisini biliyorum ve ikisi için yaşıyorum. Bir de aşkı ve aşk ile deli gibi sevişmeyi biliyorum. Bunların dışında bir hiçim ve hiçliğimi kabul ediyorum.

Bir varlık olmamın bile beni şaşırtması bir yana, hiç bir amacım yok şu dünya üzerinde. Kendimi sürekli sahte amaçların rüyaları ile süsleyip, kendimi korumaya çalışıyorum.

Başımın arısını dindirmemekten zevk alıyorum çünkü beynimin artık durmasını istiyorum. Deli gibi korksam da o sonsuz boşluktan, içinde olmak çekiyor beni . Karamsarlıktan uzak sınırın, kara kısmındayım.

Uyurken neden hala yaşıyorum ?

Aynı hisler. Tekrar ve tekrar geliyorlar.
Sponsor Bağlantılar
Reklam

View Profile
Re: Dramatik Yazarlık [ ÖSS'de Farklı bir tercih ]
« Eklendi: Ağustos 21, 2008, 19:09:07 »

charmed
HaLiMiZ DuMaN !!!!
Tasarım Stüdyosu Üyesi
Telve

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Haziran 28, 2008, 23:33:18 »

Teşekkürler Arna. Şu sıralar hakkında en çok bilgi almak istediğim bölümdü. Umarım kazanabilrim

Karamel Kokusu Sarılan
Yoktur üstüne senin güzeli çirkin yapmakta suçuysa dünyaya atmakta...
Madeleine
Köpüklü Kapuçino

Lonca Editörü...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Haziran 28, 2008, 23:34:34 »

İşte gitmek istediğim yer. Zorlayıcı olması iyi yoksa mümkün değil kazanamam ben Gülümseyen Bu sınavlar tam olarak hangi tarihte yapılıyor?

+cloe and rub+
Sıcak Çikolata

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Haziran 28, 2008, 23:36:12 »

farklı bir tercih hakikaten ama imkanları kısıtlı gibi. bölüm en fazla 10 öğrenci alıyormuş, gerçekten de yetenekli olmak gerek, tabii buna başvuran pek fazla kişi olmazsa çok çok da zor olmaz herhalde Kararsız

“Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.”
-Albus Dumbledore
Arna Belorn
Yönetici
Has Türk Kahvesi

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Haziran 28, 2008, 23:42:09 »

İşte gitmek istediğim yer. Zorlayıcı olması iyi yoksa mümkün değil kazanamam ben Gülümseyen Bu sınavlar tam olarak hangi tarihte yapılıyor?

Sınavların tarihleri karışık, kimileri Eylülde, kimileri ÖSS puanları açıklandıktan hemen sonra. İnternet sitesinden, sınav tarih ve saatlerini kontrol edebilirsin.

farklı bir tercih hakikaten ama imkanları kısıtlı gibi. bölüm en fazla 10 öğrenci alıyormuş, gerçekten de yetenekli olmak gerek, tabii buna başvuran pek fazla kişi olmazsa çok çok da zor olmaz herhalde Kararsız

9 Eylül Üniversitesine, geçen yıl 700 küsur öğrenci başvuruda bulundu ve sadece  5 kişi alıyorlar Gülümseyen

Ben, işe yaramaz bir boşlukla doluyken bir şey olamaycak konumda dolanıyorum. Gel gitlerimle, değişmemle yıktıklarımın haddi hesabı yok.

Huzur ve hüzün, ikisini biliyorum ve ikisi için yaşıyorum. Bir de aşkı ve aşk ile deli gibi sevişmeyi biliyorum. Bunların dışında bir hiçim ve hiçliğimi kabul ediyorum.

Bir varlık olmamın bile beni şaşırtması bir yana, hiç bir amacım yok şu dünya üzerinde. Kendimi sürekli sahte amaçların rüyaları ile süsleyip, kendimi korumaya çalışıyorum.

Başımın arısını dindirmemekten zevk alıyorum çünkü beynimin artık durmasını istiyorum. Deli gibi korksam da o sonsuz boşluktan, içinde olmak çekiyor beni . Karamsarlıktan uzak sınırın, kara kısmındayım.

charmed
HaLiMiZ DuMaN !!!!
Tasarım Stüdyosu Üyesi
Telve

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Haziran 28, 2008, 23:44:21 »

ben dün 9 eylülün sitesine girdim bu konuyu araştrımak için kontenjan 15 yazıyordu. Terleyen Elemelerden sonra mı 5 yapıyorlar acaba

Karamel Kokusu Sarılan
Madeleine
Köpüklü Kapuçino

Lonca Editörü...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Haziran 28, 2008, 23:46:34 »

Çok daha iyi. Az öğrenci alınsın tabi. Yazarlık kutsal bir meslek. Uzun zamandır aradığım yerdi. Hani kaybettiğimiz bir şeyleri bulunca mutlu oluruz ya ben de o kadar mutluyum şimdi. Okumak daha bir zevkli geldi gözüme Kahkaha

Arna Belorn
Yönetici
Has Türk Kahvesi

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Haziran 28, 2008, 23:54:01 »

ben dün 9 eylülün sitesine girdim bu konuyu araştrımak için kontenjan 15 yazıyordu. Terleyen Elemelerden sonra mı 5 yapıyorlar acaba

Ah, hayır, İzmir artık 15 alıyor evet. Geçen sene de 15 almıştı.

Ben kocaeli ve ıspartayı deniyordum ve ıspartada 5, kocaelinde 10 kişi alınıyordu. Kocaeline 6. olarak girince, diğerine gerek kalmadı Göz Kırpan Oradan aklımda kalmış Kahkaha

Ama kontenjanlarda oynama yapılıyor. Bu bir gerçek. Fakat asla duyurdukları kontenjanı geri çekemezler ya da değiştiremezler. Bu yönden bir endişeniz olmasın.

charmed
HaLiMiZ DuMaN !!!!
Tasarım Stüdyosu Üyesi
Telve

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Haziran 28, 2008, 23:58:35 »

oh bi an korktum o kontenjanlar yanlış mı diye. Teşekkürler tekrar. Zor ama imkansız değil. Aww

Karamel Kokusu Sarılan
Madeleine
Köpüklü Kapuçino

Lonca Editörü...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Haziran 28, 2008, 23:58:49 »

Benim çok fazla sorum var Terleyen Sınavın üç aşamadan oluştuğunu söylemiştin. Bunlardan biri -ya da sanırım ikisi- diyalogdu. Diyalog derken tam olarak kast ettiğin nedir? Aşamalardan birinde bir cümle verip devamını getirmenin istendiğini söylemiştin, önüme çıkan herkese bir cümle söyler misin diye sorup sayfalarca hikaye yazdım Kahkaha ama diyalog konusunda sorunlarım var Terleyen
« Son Düzenleme: Haziran 28, 2008, 23:59:29 Gönderen: Madeleine » Logged

miss-potter
~SoniAdorA~
UU Seherbazları
Köpüklü Kapuçino

~Lonca Editörcübaşısı~:p

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Haziran 29, 2008, 00:02:43 »

Aslında hayalimde olan bir meslek ama asla bi yazar olacak kadar büyük bir yeteneğim olduğunu düşünmedim.Ama bu 2 sene içinde fikrimi değiştirmeyeceğim anlamına gelmez. Kahkaha Belki ben de şansımı denerim Terleyen

Harry Potter ve Umudun Büyüsü<br /><br />~Dans Kulübü~<br /><br />~HPC Yazarları Loncası~
charmed
HaLiMiZ DuMaN !!!!
Tasarım Stüdyosu Üyesi
Telve

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Haziran 29, 2008, 00:03:06 »

Evet benimde sınavlar konusunda sorunlarım var. Ben araştırdığımda sınavın iki aşamalı olduğunu öğrenmiştim ve verilen konuda kompozisyon yazılıyordu. ikinci sınava birinci sınavda başarılı olanlar girebiliyordu.(kaynk yine 9 eylül. ay ne çok muhalefet oldum bugün ya Hede Hödö )

Karamel Kokusu Sarılan
Arna Belorn
Yönetici
Has Türk Kahvesi

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Haziran 29, 2008, 00:12:33 »

Benim çok fazla sorum var Terleyen Sınavın üç aşamadan oluştuğunu söylemiştin. Bunlardan biri -ya da sanırım ikisi- diyalogdu. Diyalog derken tam olarak kast ettiğin nedir? Aşamalardan birinde bir cümle verip devamını getirmenin istendiğini söylemiştin, önüme çıkan herkese bir cümle söyler misin diye sorup sayfalarca hikaye yazdım Kahkaha ama diyalog konusunda sorunlarım var Terleyen

Aşamanın üç bölüm olduğunu Kocaeli Üniversitesi için söylemiştim ve 2007 yılı sınavı için söylemiştim. Her üniversitenin sınavları farklıdır [ en zoru İzmirdir, psikolojik baskı bile yaparlar. ] kaldı ki her sene değişir.

2007 yılında, benim kazandığım kocaeli üniversitesi soruları şöyleydi.

1. Aşama : " Bu gün, yemek fabrikasında ki ilk günümdü ... " diye başlayan bir öykü yazmak.

2. Aşama : Bu aşama kendi içinde de ikiye ayrılıyordu, biri " Çocuğu sınavı kazanmış ve sınavı kazanamamış iki velinin konuşması. " idi. Burada diyalog çalışması vardı. Ben diyalogta neredeyse hiç iyi değilimdir ama bu bölüm tiyatro üzerine kurulu olduğundan, diyalog bazlı çalışır. Tiyatro oyunları okumanız yardım edebilir.

Diğeri de, " İçinde, Kaşık, Yol Gösterici, Işık, Okyanus ve [ bir tane daha vardı ama hatırlayamıyorum ] sözcüklerinin geçtiği ve yazının bu sözcükler üzerine kurulması gerektiği bir öykü. " idi.

3. aşam : Klasik Mulakat aşaması. İlk aşamayı geçen 30 kişi, ikinci aşamaya girme hakkı kazanırlar ve 3. aşamaya kesinlikle girerler. [ kocaeli üniversitesi için geçerli tekrar altını çiziyorum ve 2007 için geçerliydi. değişecektir, değişir ]. Bu 30 kişi, bölüm başkanlarının olduğu odaya davet edilirler sırayla ve bölüm başkanlarıyla yaptıkları konuşma çerçevesinde, bölüme alınırlar ya da alınmazlar.

Sınavda etkili olan puan sistemi [ kocaeli 2007 için geçerli tekrar altını çiziyorum ki hepsini böyle sanmayın ya da kocaelinin sistemini böyle sanmayın diye. çünkü çok değişkenlerdir. biz sınava girerken bile değişmişlerdir. ] 1. aşama sizi 2. ve 3. aşamaya girmenizde etkili olur. Bölüme girmenizde, 2. aşama ve 3. aşamadan aldığınız puanların toplamı rol oynar.

İzmirdeki mulakat, psikolojik yönden daha zor [aslına bakarsanız, kocaelinde bizi bir odaya almışlardı ve bu bile çok zordu. ]. Üniversitenin sahnesinde, ışıktan dolayı yüzlerini göremediğiniz hocaların karşısına çıkar [ sahnede ]sorulan sorularla kendinizi anlatırdınız.

Ama unutmayın eğer mulakata kalırsanız, yanınızda mutlaka ama mutlaka ESERLERİNİZİN OLDUĞU DOSYA ile birlikte gidin. Alırlar ya da almazlar, siz teklif edin, gerisi onlara kalır.

Ben Gözyaşı Prensi dahil neredeyse bütün eserlerimi götürmüştüm. Toplam 6 klasör olmuştu Terleyen

Aslında hayalimde olan bir meslek ama asla bi yazar olacak kadar büyük bir yeteneğim olduğunu düşünmedim.Ama bu 2 sene içinde fikrimi değiştirmeyeceğim anlamına gelmez. Kahkaha Belki ben de şansımı denerim Terleyen

Bölüme ne yazarlık yoksunu insanları aldığını bir bilsen, aklın şaşar Göz Kırpan Mülakat her şeydir, unutma.

Evet benimde sınavlar konusunda sorunlarım var. Ben araştırdığımda sınavın iki aşamalı olduğunu öğrenmiştim ve verilen konuda kompozisyon yazılıyordu. ikinci sınava birinci sınavda başarılı olanlar girebiliyordu.(kaynk yine 9 eylül. ay ne çok muhalefet oldum bugün ya Hede Hödö )

Kocaeli için açıklmayı yukarıda yaptım izmirin sınavında çok fazla kişi başvuruda bulunduğu için, dahha zorlayıcı bir sınav var. Birinci aşamada üç yazı yazmanızı istiyorlar ve bunu çok kısa bir sürede gerçekleştirmenizi bekliyorlar. kaldı ki okula girseniz bile, bölümü 4 yılda bitirmeniz neredeyse imkansız Hede Hödö Çok zorluyorlar.

Madeleine
Köpüklü Kapuçino

Lonca Editörü...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Haziran 29, 2008, 00:16:52 »

Tiyatro oyunları okumayı ben de çok isterim ama bulunduğum şehirde kitap bulmak oldukça zor. Kaliteli ve bana yardımcı olacak kitaplar varsa adlarını verir misin? En azından internet üzerinden alabilirim Gülümseyen

charmed
HaLiMiZ DuMaN !!!!
Tasarım Stüdyosu Üyesi
Telve

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Haziran 29, 2008, 00:17:44 »

Kocaelinin sınavları güzelmiş. Çünkü bunların hepsini lise edebiyat sınavlarında yaptırıyorlardı.(eski okulumda yani) Zevkli olacağa benziyor sınavlar ama çok çalışmak gerekicek. İzmir istemiyorum zaten giremem de oraya  Terleyen Ama senin girdiğin sınav güzelmiş. Eski lisemde tiyatr seçmelerinde de bu şekilde diyaloglar yaptırıyorlardı doğaçlama yani. onlarda da gayet iyiydim. Bu sınavın çok lisedekilere benzemeyeceğini gayet iyi biliyorum ama tamamen yabancı olduğum bir sınav sistemi değil Aww  teşekkürler bilgi için

Karamel Kokusu Sarılan
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: