güzel bir teori (alıntıdır)

1- O prensin kaçışı bölümünde gerçekleşen bir olay varki Snape'in iyi olduğuna dair çok iyi bi kanıt bence. Bu olay şudur; Snape ile Malfoy bahçede kaçıyorlar ve Harry arkalarından koşuyor. Sonra Snape Malfoy'a gitmesini söylüyor. Harry Snape'e birkaç büyü yapıyor ama Snape hepsini engelliyor ve onla alay ediyor. Daha sonra Harry'e bir ölüm yiyen saldırıyor ama Snape onu engelleyerek "hayır o karanlık lordun" diyor ki bu ne kadar inandırıcı bir bahane bilmiyorum ve asıl olay sonra gerçekleşiyor. Harry Snape'e ödlek diyor ve Snape bir asa hareketiyle harryi ASASIZ bırakıyor ama Snape Harry'i neden orda öldürmedi, hadi onu geçtim. Diyelimki Harry'i Voldemort'a bırakmak istiyor ama Snape sonuçta onu kıstırmıştı ve bir çeşit bağlama büyüsüyle onu karanlık lorda götürebilirlerdi. Size bunun bir örneğini vereyim; üçüncü kitapta Harry, Hermione ve Ron üçlüsü Snape'e bağıran barakada silahsız bırakma büyüsü yapıp ellerini büyüyle bağlamışlar ve yine bir çeşit büyüyle onun havada peşlerinde gelmelerini sağlamışlardı hatırlarsanız, neden snape böyle bir şey yapmadı? Harry de aynen Dumbledore gibi kapana kısılmıştı. Tamam öldürmemesinin nedenini anlıyorum ama onu bağlayıp Voldemort'a götürmemesinin nedenini anlayamıyorum. Bu olay çok mu uzun sürecektiki, tabiiki hayır, sonuçta yanında başka ölüm yiyenler de vardı ve bu saniye sürmeyen bağlama büyüsünü yaparken ölüm yiyenler onu gelen Hogwarts öğretmenlerinden koruyabilirdi ama Snape sadece "O karanlık lordun," demekle yetindi. Bunun tek bir cevabı vardır. Snape hain değildir, Harry'i orda mutlak bir ölümden korumuştur.
2-Altıncı kitaptaki "aksak bir anı" bölümünde şu da çok dikkatimi çekti. O bölümde Harry Snape ile Malfoy arasında geçen konuşmayı herkese anlatıyor ve herkesin kafası karışıyor ama Harry bu olayı Dumbledore'a anlattığında Dumbledore çok normal karşılıyor. Bunda bir gariplik yok mu? Tamam Dumbledore Snape'e çok güveniyor olabilir ama o konuşmada asıl önemli olan Snape değildiki. Snape'e güvense bile en azından Malfoy hakkında düşünmesi gerekirdi. Çünkü o konuşmada ön planda olan Malfoy ve Malfoy'un planı. Dumbledore'un böyle davranması bence kendisinin bu olayı planladığını gösterir. Yani bence Harry'nin anlattığı kadarıyla Snape'in Malfoy ile öyle konuşmasına Dumbledore hiç şaşırmadı çünkü zaten Dumbledore Snapei bu planı öğrenmesi konusunda sıkıştırıyordu ve Snape de ondan tarafta gözükerek Malfoy'u sıkıştırıyordu.
3-Kitabı okurken bir bölüm daha ilgimi çekti ve o bölümde Ron'un zehirli iksiri içerek yatak döşek yatması anlatılıyordu. Bildiğimiz gibi o zehirli içecek Dumbledore'a verilmek istenmişti ama Ron'un eline geçmişti Slughorn sayesinde. Ve bu olaydan sonra soruşturma başlamıştı falan. Daha sonra Hagrid bir yerde Dumbledore ile Snape'in konuşmasına kulak misafiri oluyor. Ve Hagrid'in dediğine göre Dumbledore Snape'e bir nedenden dolayı kızmış ve Hagrid'in dediği aynen şu: sayfa 135
" "Eh işte -- sadece Snape'i Dumbledore'a birçok şeyi cepte saymakla hatta ettiğini ve belki de onun -- Snape'in-- artık bunu yapmak istemediğini söylerken duydum --"
"Neyi?"
"Bilmiyorum, Harry, Snape kendisinin fazlaca çalıştırıldığını düşünüyordu sanki, hepsi bu -- neyse, Dumbledore da ona dobrba dobra yapmaya söz verdin, işte o kadar, dedi. Çok kararlı konuştu...................."
Gördüğünüz gibi Snape Dumbledore için bir şey yapıyor. Ve bu olay ile Snape'in Malfoy'a ne yapmaya çalıştığını sorması arasında gayet kuvvetli bir ilişki var. Bence Snape'in yapmaya çalıştığı şey Malfoy'un ne yapmaya çalıştığını öğrenmek ama Snape'in birçok çabasından sonra hala öğrenememesi Dumbledore'un canını sıkıyor. Şurası çok önemli: Eğer Snape Voldemort'un casusu olsaydı Dumbledore'un ona bu görevi vermesine rağmen Snape gidip Malfoy'u sıkıştırmazdı. Dumbledore'a Malfoy'un planı ile ilgili yalan yanlış bilgiler verirdi. (sonuçta zihinbendde iyi) Snape eğer haindir dersek onun hain olmamasıyla ilgili çelişkilerden çok daha fazla çelişki ortaya çıkıyor. Aynı zamanda şunu da söylemek gerekir. Rowling gibi her süprizi sona saklayan bir yazarın daha altıncı kitabın başından yani ikinci bölümden son bölüme kadar Snape'i hain göstermesi de bana çok ilginç bir durum gibi geliyor.
4-İşte snapein bellaya "voldemortun planını biliyorum" derken yalan söylediğinin kanıtı...
Malfoy ile Snape arasında geçen konuşma:Snape soruyor;
" 'Planın nedir?"
"Seni ilgilendirmez!"
"Eğer bana ne yapmaya çalıştığını söylersen, sana yardımcı olabilirim -- "
"Başka yardıma ihtiyacım yok, teşekkürler, yalnız değilim!" """""
Ve ardından ikinci bir konuşma:
" "Crabbe ve Goyle'a ceza vermeseydin, onlar yanımda olurdu!"
"Alçak sesle konuş!" diye payladı Snape öfkeyle, çünkü Malfoy'un sesi heyecanla yükselmişti. "Eğer arkadaşların Crabbe ve Goyle bu sefer Karanlık Sanatlara Karşı Savunma SBD lerinden geçmek istiyorlarsa, şimdi çalıştıklarından biraz daha fazla çalışmaları ger -- "
"Ne fark eder ki?" dedi Malfoy. "KSKS-- bu sadece bir şaka değil mi, bir oyun?Sanki herhangi birimizin Karanlık Sanatlardan korunmaya ihtiyacı varmış gibi -- " """""
Bu ikincisinde Snape'in Crabbe ve Goyle'a ceza vermesi, bu yüzden onların Malfoy'a planında yardım edememesi anlatılıyor. Yani Snape bu planı engellemeye çalışıyor ya da planı öğrenmek için bu işin uzamasını sağlıyor. Crabbe ve Goyle'a ceza veriyor ve savunma olarak "Crabbe ve Goyle sınavdan iyi almalı diyor." Ne kadar komik!! Voldemortun yanında olan birinin savunması bu mu olur yani? Numara yaptığı ne kadar açık. Bahanesi o iki salağın ksks sınavından iyi almasını istemesi mi yani? Malfoy doğru söylüyor. Sonuçta ksks ne ki? Onlar Voldemort'un yanında ve bu plan başarılı olursa ne ksks kalıcak ne de Hogwarts, böyle saçma bir bahane olabilir mi? Açıkça malfoyun ağzından laf almaya çalışıyor. Yani zaten kendi binasını kayırmasıyla bilinen bir öğretmenin kendi binasından iki öğrenciyi KSKS dersinden kötü alsalar da geçirmesi pek de dikkat çekmez sanırım. İlk yazdığım konuşmayı hiç açıklamıyorum bile. Her şey açık. Voldemort'un planını bildiğini söyleyen birnin Malfoy'a planı sorması çok çelişkili.
5- Şu sayfayı dikkatle okuyun lütfeni sayfa 544-545:
"--- ama tam o anda mazgallara çıkan kapı hızla bir kez daha açıldı;Snape orada duruyordu; asasını elinde sıkı sıkı tutarak, kara gözleriyle duvarın önünde yığılmış duran Dumbledore'dan, gözü dönmüş kurtadamın da dahil olduğu dört Ölüm Yiyen'e ve Malfoy'a varana kadar sahneyi taradı."
Şimdi ben bunu niye yazdım? Çünkü bence Snape o kulede Dumbledore ile birlikte Harry'nin de orda olduğunu biliyordu. Neden diyeceksiniz tabiiki normal olarak. Çünkü hatırlarsanız kuleye Dumbledore ve Harry, yani iki kişi geldi ve süpürgeyle geldiler uçarak. Yani kulede Dumbledore'un olduğu yerin hemen arkasında iki süpürge bulunmalı.Snape'in Dumbledore'un olduğu yere baktığı yazıyor. Ve bence Snape bu iki süpürgeyi gördü. Sonra Snape Dumbledore'un yanında başka kimse görünmediği için bunun pelerine saklanmış olan Harry olduğunu anladı. Peki niye diğerleri buna dikkat etmedi? Malfoy dikkat edemezdi çünkü Dumbledore'a konsantre olmuştu. Ölüm Yiyenler ise zaten yoldaşlık geleceği için telaşlıydı ve Malfoy'a acele etmesini söylemekten başka birşey yapmıyorlardı. Onların da gözünden kaçmış olabilir. Ama özellikle Snape içeri girince hemen Snape'in her yere baktığına dair bir tasvir yapıyor Rowling. Niye özellikle Snape için bu tasviri yapıyor? Burda bir ipucu var. Açık açık "snape iki tane süpürgeyi gördü" demez herhalde. Bunun yerine öyle bir anlatım kullanıyor snape için ve Snape Harry'nin orda olmasına rağmen onu açığa çıkarmıyor ve ona büyük bir iylikte bulunmuş oluyor.
6- Bozulmaz yemin olayında snape doğaçlama yapmak zorunda kaldı. Ve o yemini kabul etti. Çünkü başka şansı yoktu. Bellatrix'in ona nasıl baktığını ve ne imalarda bulunduğunu kendi gözlerinizle okudunuz. Siz o durumda olsaydınız ve Dumbledore'un casusuysanız ne yapardınız. Snape'in orda ne kadar sıkıntıya düştüğünü ve bu cevabı verirken ne kadar düşündüğünü de okudunuz. Snape RESMEN bu yemini kabul ederek kendi canını Dumbledore için tehlikeye attı ve fedakarlık yaptı. Ama şimdi geliyorum asıl konuya;
Bu aklınızda kalan soruya bir cevap buldum. Bence dumbledore ile snape arasında yapılan plan snape bozulmaz yemini ettikten sonra yapıldı. Yani snape bu yemini etmek zorunda kaldığını ve ettiğini Dumbledore'a söyledi. Ve bence Snape planı aslında bilmiyor. Orda bellaya biliyorum diye yalan söyledi ve sonra zihinbend ile yalanını sakladı. Sonra olanları Dumbledore'a anlattı. Ama Dumbledore Snape'e kendisi yüzünden zarar gelmesini ya da dahada kötüsü ölmesini istemedi. Bu yüzden dediki "malfoyu takip et ve en azından ne görev peşinde olduğunu anlamaya çalış ve en sonunda plan başarıya ulaşırsa gerekirse beni öldürerek onların sana güvenmesini sağla".
7- Snape le ilgili bir küçük kanıtım daha var.. Sayfa 42
" "Karanlık Lord'un, Draco'nun yapmasını istediği eylermi sen yerine getirecek misin?"
Bir an sessizlik oldu. Bellatrix, asası onların birbirine sarılı ellerinde, gözleri kocaman kocaman, baktı.
"Getireceğim," dedi Snape.
Yine burda da gördüğümüz gibi "bir an sessizlik oldu" cümlesiyle snapein bu kararı verirken zorlandığı ve de gönülsüz olduğu anlamı çıkarılabilir. Bu kararı verirken zorlanıyor. Ama bellatrixin güvenini kazanması için "getireceğim" diyor
9- Hatırlarsanız Yoldaşlık Harry'i falan kurtarmak için esrar dairesine gidiyordu ve Sirius Snape'e "biz bakanlığa gidiyoruz, şöyle şöyle oldu, git Dumbledore'a haber ver" demişti ve Snape gidip Dumbledore'a haber vermişti esrar dairesindeki olaylarla ilgili. Ve Dumbledore Snape'in bu yararlı bilgisi sayesinde oraya zamanında ulaşıp Harry'i kurtardı. Hatırlarsanız Voldemort Harry'e tam aveda lanetini yapmıştı ve o büyü harrye doğru geliyorduki Dumbledore'un canlandırdığı bir heykel o büyüye atladı ve Harry kurtuldu, yani Snape Harry'i dolaylı olarak da kurtarmış oldu. Snape aslında bu olayda hiç bir yarar sağlayamazdı. Tamam diyelimki diğer tüm olayları (harryi beş yıl öldürmemesi,felsefe taşını koruması,karanlık işaret ilk çıktığında hemen gitmemesi vs...) Dumbledore'a Voldemort'un casusu olduğunu çaktırmamak içindi. Peki bu seferki ne içind? Sirius ve Yoldaşlık zaten ölüme gidiyordu. Snape bunu söylemese bile kimse onun ölüm yiyen olduğunu anlamazdı ki anlasalar ne olacaktıki. Eğer Snape bunu söylemesydi Harry ölmüş olacaktı, Voldemort'un en büyük amacı buydu, yani bu durumdan sonra Snape'in ölüm yiyen olduğu anlaşılsa nolur anlaşılmasa nolur.
10-Rowling "Snape'in patronusu onun asıl kimliğini ele vericek" demişti. Rowling böyle bir bilgi verdiğine göre Snape son kitapta patronusunu kullanacak ve insanlar onun patronusundaki hayvanını görerek onun kimliğini anlayabilecekler. Peki, patronus kimlere karşı kullanılır? Ruh Emicilere karşı, Peki, Ruh Emiciler kimin tarafında? Voldemortun tarafında. Gerisini siz tahmin edin.
11-Son kitapta Snape Dumbledore'un hayatını kurtardı. Dumbledore "kendi muazzam yeteneğim ve Snape'in son andaki müdahelesi olmasaydı sana bunları anlatamazdım" Albus yüzüğü ne zaman almıştı? Yazın. Snape bozulmaz yemini kabul etmeden önce ya da sonra belkide, bu önemli değil. Önemli olan Snape'in orda hiçbir çıkarının olmayışı. Snape Dumbledore'u kulede öldürerek ölüm yiyen olduğunu açığa çıkarttı, oysa eğer Dumbledore'a orda gereken iksiri vermeyip onun ölümüne sebep olsaydı Dumbledore'un ölümünün nedeninin Snape olduğu bile anlaşılmaz, böylece Snape casusluğuna devam edebilirdi, peki neden böyle bir yolu seçebilmek varken kendisinin ölüm yiyen olduğunu açıkça belli etti.
12- Son kitapta ölüm yiyenler kuleyi basıyor ama bu kadar önemli bir olayda Snape'in haberi yok. Deniliyorki Malfoy Snape'e söylemedi bu planı. Ona söylememiş ama alecosundan tut greybackine kadar herkes biliyo planı ve Snape'e Flitwick haber veriyor ama Snape Flitwick'e sadece bi sersemletme büyüsü yapıp onu etkisiz hale getiriyor. Aynı Dumbledore'un Kingsleye "başka çaresi kalmadığı için" yaptığı gibi. O olayı hatırlıyorsunuzdur. Normalde bi ölüm yiyen olsa en azından zarar verici bir büyü yapar.
düşünün bakalım,orderlord a saygılar(hortkuluk)