Lily Evans`ın iksirde ne kadar yetenekli olduğunun MP`de bu kadar sık söylenmesi çok ilginçti.Hatırladığım kadarıyla bu becerisine daha önceki kitaplarda hiç değinilmemişti.Ollivander`a göre asasının tılsım için iyi olduğunu biliyoruz. Kızıl saçlı olduğunu, Muggle doğumlu olduğunu, Öğrenciler Başkanı olduğunu, Gryffindor`da olduğunu ve Harry gibi yeşil gözlü olduğunu biliyoruz. Voldemort`dan üç kere kaçmayı başaran nadir insanlardan biriydi. James Potter ile evliydi. Çocuğunu, uğruna ölecek kadar çok sevdiğini biliyoruz ve bilinmeyen bir nedenden ötürü Voldemort`un kendisine yaşama şansı verdiğini biliyoruz. İnsanlara zorbalık edilmesinden hoşlanmadığını biliyoruz. Ve J. K. Rowling ile yapılan MP röportajları sayesinde popüler olduğunu ve James`in ondan hoşlanan tek kişi olmadığını biliyoruz.
İksir`de iyi olması belki de kendi başına çok şey ifade etmeyebilir. Eğer Dumbledore onu Öğrenciler Başkanı yaptıysa bunun sebebi iyi bir öğrenci olmasıydı. Benim merakımı uyandıran şey onun iksirde şaşılacak derecede iyi olmasıydı. Slughorn, Lily`yi özellikle iyi ve neredeyse kendinden geçmiş bir halde hatırlıyordu. Harry Slughorn`un dersinde (Prens`in yardımıyla) parlamaya başladıkça; Slughorn onu Lily ile daha fazla karşılaştırmaya başladı. Ancak dikkat edin; Melez Prens ve onca yıl Hogwarts`ın İksir ustası olan Snape ile değil Lily ilekarşılaştırmaya başladı. Aslında bir bölümde Slughorn hatta “Severus bile…” diyor. İşte bu gerçekten beni meraklandırıyor. Snape`in karalanmış kitabı lanet yapmada ve geliştirmede oldukça iyi bilgiler vermesinin yanı sıra iksirde de şaşırtıcı derecede iyi bilgiler veriyor. Malzemelerin nasıl karıştırılacağı konusunda inanılmaz bir içgüdüye sahip olmayan her hangi biri, yelkovan yönünde bir karıştırma daha eklemeyi ya da dilimleme yerine ezmeyi nasıl akıl edebilir? Bu bana en küçük talimat değişikliklerinin etkilerini bile sezebilen bir ustayı hatırlatıyor. Ama Lily, Snape`den daha mı iyiydi?
MP`i ilk okuyuşumda Lily`nin melez prens olabileceğini düşünmüştüm. Elbette ki nasıl muggle doğumlu ve erkek olmadığını anlayamıyordum. Ancak onun iksir hünerlerinden sık sık bahsedilmesinin bir anlamı olmalıydı. Lily ve Snape aynı sınıftaydılar ama Slughorn`un “iksirin erbabı” olarak hatırladığı kişi Lily idi.
Lily ve Snape arasında etkileşim gördüğümüz tek yer ZAY`daki düşünseli kısmıydı. O zaman 5. yıllarındaydılar ve S. B. D sınavına yeni girmişlerdi. Üzerinde Snape`in karalamaları olan kitap ise 6. sınıf kitabıydı bu sebeple 6. veya 7. yıllarında kullanılmış olmalıydı. Düşünselinde Snape ona “bulanık” diye hitap edince Lily “gözlerini kırpıştırıyor” ve bir an için duraksıyor. Yaşadığı şok anlaşılabilir. Ona yardım etmek istiyor ama karşılığında çok kötü bir hakarete uğruyor. Evet, Snape herkesi garip davranmaya sevk eden(belki de özellikle onları kurtarmaya çalışan kişilere karşı)aşağılanmanın ve küçük düşürülmenin katlanılamaz pozisyonundadır.
Aklıma gelmişken, bu dolaylı bir düşünce, ama sanırım yazdığım diğer yazılarla bağlantılı, o yüzden buraya da yazıyorum; umarım Harry kısa zamanda o anda babasının Snape`e yaptıklarını zamanında Snape`in başkalarına yaptığını fark eder. Harry`nin iksir kitabından öğrendiği sihirlerin hepsini Snape hakkını vererek uygulamış olmalı. Söylediğine göre onları icat eden oydu. James`in Snape üzerinde kullandığı Levicorpusu, görünüşe göre zamanında Snape, icat edip başkalarının üzerinde kullandı. Lupin zamanında bu sihrin çok moda olduğunu ve bir çok kişinin kullanıdğını söylüyor. Ama Snape bu ve kitaptaki diğer sihirlere fazla sahip çıkıyor. Ayrıca Sirius uyarmadan önce Snape`in James üzerinde kullandığı ve yanağını kesen sihir… sictumsempra olup olmadığını merak ediyorum… sihir James`e tamamen isabet etmesede yüzünde derin bir kesik açıyor. Belki de James`in yaptığı şey sadece Snape`e kendi silahını tattırmaktı. İşte bu, o kısımdaki James`in alternatifleri hakkındaki fikrimi değiştiriyor ve beklide James`in o anda –tamamen suçsuz olmamasına rağmen - tahmin ettiğimiz kadarda zorba olup olmadığı hakkında meraklandırıyor. Eğer Snape bu lanatleri icat edipte gerçekten diğer öğrenciler üzerinde kullanmışsa, bu “kendisiyle sertleştirdiği bir zehir” olduğundan bununla “tamamıyla işini görmüştü.” (Laertes, Hamlet, Act V)
Snape`in en kötü anısı bölümüne geri dönelim. " Lily şaşırmış da olabilir çünkü bazı nedenlerden dolayı Snape`in böyle davranmasını beklemiyordu. Ona “bulanık” diye hitap etmesinin hemen ardından ona dönüyor ve ona “sümsükus” diye hitap ediyor. (Lily kesinlikle kolay yutulur bir lokma değil!) Belki de Lily`nin şaşırmasının sebebi Snape ve Çapulcular arasında olan bu düşmanlığın onların arasında da olmamasıydı. Snape`in Lily`ye aşık olması ihtimalini ele alan teorileri okudum. Çoğu kanıtın bunu desteklememesine rağmen bu da kesinlikle bir ihtimal. Lily, Snape`den bir hakaret beklemiyordu. Tüm seride Snape, Harry`ye babasını aşağılarken hiç Lily`yi aşağılamıyor. Eğer gerçekten Voldemort`a kehanetin ilk bölümünü ispiyon ettiği için vicdan azabı çekiyorsa nedeni; bunun Lily`nin ölümüne yol açması olabilir. Sirius`un ölümüne karşı ne bir pişmanlık ne de bir üzüntü belirtisi göstermiyor bu yüzden James`in ölümüne üzüldüğünü hiç sanmıyorum.
Snape`in Lily`ye aşık olduğunu doğrulayacak bir kanıt bulamamış olmama rağmen; bu kesinlikle güçlü bir ihtimal. Ayrıca bir ihtimal daha olabilir: Her ikisi de iksirde çok iyi olduklarından ve Lily, güzel, açık sözlü ve şefkatli olduğu için iksir derslerinde bir anlaşmaya varıp kafa kafaya vermiş olma ihtimalleri de var. Belki de küçük bir rekabet içersindeydiler ve birbirlerine yardım ediyorlardı. Ya da Lily sadece James`i kızdırmak için de Snape`e iyi davranıyor olabilirdi.
MP`da Lily`nin Snape`in iksir kitabına katkıda bulunmuş olabileceğine dair şüphe duyduğum küçük bir bölüm var: Hermione kitaptaki karalamaların daha çok bir kızın elinden çıkmış olabileceğini söylüyor. Kitabı bir insandan ziyade bir çok kişinin yazdığına dair kesin bir kanıt olmasa da bunun da bir ihtimal olduğunu düşünüyorum. Ama çok ilginç. Ya Snape`in eski kitabındaki yazılar Lily`nin eseriyse? Lily kitaba isteyerek yardım etmemiş olsa bile Snape onun yaptıklarını kopya etmiş olabilir. Anlamı ve sebebi ne olursa olsun, Snape ve Lily aynı iksir sınıfındaydılar ( tabii ki Lily`nin iksir dersi aldığını varsayıyoruz çünkü Slughorn`un sözleri buna kanıt sayılabilir. ). Snape`in iksirde ne kadar iyi olduğunu biliyoruz ve Slughorn da Lily`yi iyinin de iyisi olduğunu –hatta Severus`tan bile iyi olduğunu hatırlıyor.
Bunun sadece bizi melez prensin kimliği konusunda yanlış yönlendirmek için söylenmiş olduğunu düşünmüyorum. Bence Lily`nin iksirdeki mahareti 7. kitapta daha önemli olacak. Nasıl bildiğimi bilmiyorum ama biliyorum işte. İksirler MP`de önemli bir rol oynadı. Kitabın yetişkin versiyonunun kapağındaki ileri iksir yapımı kitabı, kitabın içeriği hakkında önemli ipuçları elde etmemizi sağlıyor. Şu ana kadar bildiğimiz iksir ustası KSKS profesörlüğü görevine getiriliyor ve yeni, gizemli bir iksir ustası onun yerini alıyor. MP`in kurgusunun büyük bir bölümü iksirlere ve ileri iksir yapımı kitabına dayanıyor. Malfoy`un Crabbe ve Goyle`un görünüşünü değiştirmek için çok özlü iksir kullandığını gördük. Felix Felicis`in kullanımı ve elbette ki zavallı Dumbledore`un Sihir Dünyası`nın iyiliği adına içmeyi göze aldığı Hortkuluğu koruyan Yeşil İksir. Lily`nin böyle bir iksirin yapımına karıştığını düşünmekten bile NEFRET EDİYORUM.
Acaba Voldemort`un Lily`ye kendini kurtarma şansı vermesinin sebebi İksirdeki becerisi mi diye merak ediyorum. Belki de onu kullanmayı amaçlıyordu. Belki de Snape, Lily`yi kurtarmak için Voldemort`a onu kullanabileceğini önermişti. O gece Snape, Voldemortla birlikte Godric`s Hollowda olabilir miydi? Acaba James ve Harry öldükten sonra onu kaçırmayı düşünüyor olabilir miydi? Acaba Voldemort, Snape`e sempatisi sebebiyle mi Lily`ye yaşama şansı veriyor(Voldemort`un her hangi birisine sempati duymasını kabul etmek zor tabii ama bu da bir ihtimal)? Sonuç ne olursa olsun; bence Lily ve onun iksirde ki içgüdüsel yeteneği hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağız. Ve öğrendiğimiz şey Harry`ye sonunda yüzleşmek zorunda olduğu göreviyle ilgili yardım edecek.
Yazar: Nicole
Hazırlayan: Çeviri Grubu
Bu bir alıntıdır... Ne diyorsunuz?? bence guze bi teori

sizlerinde düşüncelerinizi bekliyorm.