Harry Potter Cafe | Forum
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
  Ekim 11, 2008, 11:23:17  

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Schubert Tanrı’nın Beste Yapması İçin Yarattığı İnsan  (Okunma Sayısı 208 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MeLix
Has Türk Kahvesi

! ๓єlเร !

Üyelik Bilgileri E-Posta
« : Temmuz 29, 2006, 23:43:39 »

Bir gece önce yağmaya başlayan yağmurun dinmeye niyeti yok gibiydi. Her zaman arkadaşlarıyla buluştuğu birahaneden içeri girdi, sırılsıklam olan pelerinini kapının yanındaki askıya astı. Cebinde parası olmadığı için evden oraya kadar yürümek zorunda kalmıştı. Salonun arka tarafında boş bir masaya gidip oturdu. Biraz yalnız kalıp kendine gelmek istiyordu. Ama bir dakika bile geçmemişti ki şair dostlarından biri yanına geldi ve “Peter, çok sevdiğim bir bayan arkadaşımın birkaç gün sonra doğum günü ve ben onun için bir şiir yazdım” dedi. “Bu şiiri sen de bestelersen çok güzel bir armağan olur. Lütfen beni kırma.”

Peter, arkadaşının uzattığı kağıdı aldı, şiire bir göz attı ve masada duran peçetenin üzerine birşeyler karaladıktan sonra “Daha güzel birşeyler yazmak isterdim ama içimden gelen bu” dedi. “Kusuruma bakma.”

Arkadaşı, evine gider gitmez genç müzisyenin bestelediği parçayı piyanoda çalmaya çalıştı. Fakat bir anda parçanın büyüleyici etkisine giriverdiğini duyumsadı.

Yapıt gerçekten olağanüstü denilecek denli güzeldi. Hemen bir müzikli toplantı yapmaya karar verdi. Bu güzel yapıtı arkadaşları da zaman kaybetmeden dinlemeliydi. Ve bu muhteşem parçayı o gece, onu yazan parmaklara çaldıracaktı. Toplantının tarih ve saatini tüm dostlarına    haber verdi. Peter’i de, toplantıya tam zamanında gelmesi için sıkı sıkı uyardı.

Toplantı gecesi tüm davetlilerin zamanında gelmelerine karşın, ısrarla beklenen Peter ortalarda görünmüyordu. Biraz geç de olsa kesinlikle gelecektir diye düşündüler. Oysa gece yarısı olmuş, o hâlâ gelmemişti. Kentte gidebileceği tüm yerleri aramaya başladılar. Sonunda onu, bir birahanede yarı sarhoş, yarı ayık bir durumda buldular; karga tulumba eve getirdiler ve hemen piyanonun başına oturttular. Sonra da, arkadaşı için bestelemiş olduğu parçanın notasını önüne koydular. Peter, kendisinden beklenen görevi biliyordu. Önce derin bir soluk aldı, sonra çalmaya başladı.

Henüz ilk ezgiler havada uçuşmaya başladığında, toplantıdakilerin tümü, kendilerini müziğin büyüsü altında buldular. Kimse kıpırdayamıyor, hatta soluk bile almıyordu. Parça bittiğinde konukların hiçbiri bu güzelliğe doyamamıştı; ondan, bir kez daha çalmasını istediler. Israrlar üzerine birkaç kez üstüste çaldıktan sonra, piyanonun kapağını yavaşça kapattı ve hafif bir sesle mırıldandı:

“Ben bu şarkının bu denli güzel olabileceğini bilemezdim” dedi.

Bestecisini bile büyüleyen bu şarkıyı merak ettiniz mi? Söyleyelim: “Serenad.”

Peki besteciyi tanıyabildiniz mi? İsterseniz onu biraz daha açalım:

Tanrı onu sanki beste yapsın, yapıtlarıyla insanların gönüllerini coştursun diye yaratmıştı. Beste yapmak genç müzisyen için yemek yemek, su içmek denli basitti. Hangi ortamda olursa olsun içindeki o görkemli yaratıcı enerji, cömertce parmaklarından kağıda dökülüveriyordu.

Beste yaparken hiç düşünmezdi. Piyano ya da keman çalarak beste yapmaktan pek hoşlanmıyordu. Bir keresinde bunun nedenini soran bir arkadaşına “Düşüncelerimi dağıtıyor” diye kısa bir yanıt vermişti.

Bestelediği birbirinden güzel şarkılar (lied) arasında bir tanesi var ki o dönemin ünlü baritonlarından Johann Michael Vogl, şarkının notasına şöyle bir göz attığında ilgisini çekmiş, bir kez baştan sona dek söyledikten sonra hayranlığını belirtebilecek sözcük bulamamıştı. O günden sonra Peter, Vogl’un en sevdiği dostları arasına girdi ve birlikte çok başarılı konserler verdiler.

Bu Besteci Tarkan’dır... Sırıtan Dil Çıkaran

şaka şaka schuberttir Göz Kırpan

(alıntıdır bu arada)

paylaşmak istedim sizlerle........ =)
« Son Düzenleme: Mart 09, 2007, 19:10:49 Gönderen: Sanguine » Logged

Sponsor Bağlantılar
Reklam

View Profile
Re: Schubert Tanrı’nın Beste Yapması İçin Yarattığı İnsan
« Eklendi: Ekim 11, 2008, 11:23:17 »

Synthetica
| cуяєlα αηנα cαямєllα |
Krema

CrueL * Reborn <3

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 30, 2006, 01:13:33 »

Güzelmiş ilgiyle okudum.. Bilgiler için tşk.. Gülümseyen
emma~ceyda
Süt
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 30, 2006, 01:27:03 »

güzel bir hikaye  paylaştığın için tşk........
Ruh
Toz
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 30, 2006, 03:40:19 »

Tşkler konu için yarısına kadar okudum ama sonu hoştu tarkan fln espiri hoştu Gülümseyen
MeLix
Has Türk Kahvesi

! ๓єlเร !

Üyelik Bilgileri E-Posta
« Yanıtla #4 : Temmuz 30, 2006, 12:30:36 »

gösterdiğiniz ilgden dolayı teşkür ediorm  cerencim,emmaceydacııım ve nymph tonkscuuumm =)

veLvet_dreams
Sıcak Çikolata

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 30, 2006, 14:02:21 »

waşşş bayıldım beaa ne güselmiş tam okudum okudum sonunda tarkan yazınca kalakaldım nese sona düştü jeton walla...bu arada ceren sen tarkanın olduğu seleri sefmesdin noldu Ne?
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: