Harry Potter Cafe | Forum
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
  Ekim 08, 2008, 07:25:30  

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Özlem Kavaller  (Okunma Sayısı 105 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Manyetik_Böcük
***emma***
Demleme Çay

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 16, 2006, 12:23:25 »

Özlem Kaveller ve “Kozmopolit Ruh Müziği”   

İstanbul’da doğup, büyümeyi beklemeden müziğe başlayan, daha okuma yazmayı öğrenmeden babasından nota okumayı ve piyano çalmayı öğrenen Özlem Kaveller, soyadını taşıyan “Kaveller” adlı albümü ile sadece birinci şahsın sevgi ya da sevgisizliği gibi içsel kavramlar üzerinde durmak yerine çevre sorunları, savaşlar, yoksulluk gibi kavramlarla yakından ilgileniyor.   

16.08.2005

İlk bestelerini ilköğretim öğrencisiyken yapan, Mimar Sinan Üniversitesi Opera Ana Sanat Dalı, Şan Bölümü’nde geçen yedi yıldan sonra pek çok yeni şeyi deneyerek ilk albümüne imza atan Özlem Kaveller, yaptığı müzik ile dikkatleri üzerine çekiyor.

Özlem Kavaller

Uzun konservatuar yılları sırasında tiyatroya merak sarmış ve Deneme Sahnesi’nde üç yıl çalışmalara katılmış. O dönem kısa bir süre seslendirme yapmış, Bakırköy Belediye Orkestrası’nda çalmış, piyano ve şan dersleri vermiş. Sıkılmış, Berlin’e gitmiş, Berlin’de çok eğlenceli zaman geçirmiş ve çok şey öğrenmiş.

Berlin Community Gospel Korosu’nda şarkı söylerken Maria Callas’ın öğrencilerinden Rafael Ortiz’le tanışıp iki yıl onunla çalışma fırsatı bulmuş. Aynı dönemde İstanbul’da verdiği piyano ve şan derslerini Berlin’de de vermeye devam etmiş. Berlin’deki üç buçuk yılında Caz Dans dersleri almış, Trans Alpin a capella Trio ve Carlo Domeniconi ile konserler vermiş, çalışmalar yapmış. Tüm bunların yanı sıra aynı dönemde SFB Radio Multi Kulti’de program da yapmış.

Özlem’e Berlin yıllarının en önemli getirilerinden biri de kuşkusuz Berlin’de tanıştığı Capman olmuş. Capman ve Özlem müzikal anlayışlarının yakınlığından yola çıkarak albümü yapmaya koyulmuşlar.

“Kavaller”

Müzik Mahsulleri Ofisi ve MVS YAPIM ortak yapımı olarak piyasaya sürülen “Kavaller” adlı albümde yer alan 11 şarkının bestelerinin 10’u Özlem Kaveller’e ait. Bu bestelerin bazılarında Capman’in katkıları da var. Diğer şarkı ise Laid Back’in unutulmaz eseri “White Horse” u Özlem Kaveller’in farklı bir temada yazdığı Türkçe sözlerle ve günümüz müzikal altyapısı ile yorumlaması. Tüm şarkı sözlerinde Özlem Kavaller imzasını gördüğümü albümün türüne rahatlıkla “Soul” diyebiliriz ancak yer yer Türk müziğinden, Hip Hop’dan esintiler var olduğu için, Özlem Kavaller bu müziğe Soul’dan da esinle “Kozmopolit Ruh Müziği” demeyi uygun bulmuş.

Şu anda bir çok müzik kanalında seyredebileceğiniz albümün ilk klibi Hakan Yakıcı tarafından “% 49” isimli şarkıya çekildi. Sadece birinci şahsın sevgi ya da sevgisizliği gibi içsel kavramlar üzerinde durmadığını, çevresinde gördüğü çarpıklıklara zaman zaman çattığını, çevre sorunları, savaşlar, yoksulluk gibi kavramlarla yakından ilgilendiğini şarkı sözlerinde fark edeceğiniz Özlem Kavaller, kendine has yorumuyla müzik severlerin dikkatini çekecek.

alıntıdır

röpörtaj[/color

Rüzgarlı bir yaz öğleden sonrası deniz kenarında tanıştık. Rüzgar siyah saçlarını savururken o denizden yeni çıkmış sırtında kapişonlu tişörtü oturuyordu. Ben de denize girmeye tereddüt ediyordum ki o sıcacık yumuşacık sesiyle deniz çok güzel girin dedi. İşte o andan itibaren sıcacık bir dostluğun ilk adımlarını atmış olduk

Özlem Kavaller den bahsediyorum.49.5 isimli albümü ile müzik dünyamıza hızla bir giriş yapan ve 4 ocak 2006 da Balansta sahne alacak olan özlem Kavaller......

Özlem Kavaller genç bir şarkıcı ve şarkı yazarı ancak beste yapmaya da zaten ilkokulda başlamış. Sonra ver elini Mimar Sinan Üniversitesi Opera Ana Sanat Dalı'nın Şan Bölümü. Sonrasında bir klarnetle paylaşılan yedi koca yıl geçmiş. Konservatuvar yılları sırasında müzik yetmezmiş gibi tiyatroya da merak sarmış ve Deneme Sahnesi'nde üç yıl çalışmalara katılmış. Hatta kısa bir süre seslendirme yapmış, Bakırköy Belediye Orkestrası'nda çalışmış, fırsat buldukça da piyano ve şan dersleri vermiş.

Özlem Kavaller'in Berlin Community Gospel Korosu'nda şarkı söylerken Maria Callas'ın öğrencilerinden Rafael Ortiz'le tanışıp iki yıl onunla çalışma fırsatı bulduğu, İstanbul'da verdiği piyano ve şan derslerini Berlin'de de devam ettirdiği, -konservatuvardan sonra tiyatro da yetmemiş olmalı ki- Berlin'de üç buçuk yıl caz dans dersleri aldığı, hatta Trans Alpin a capella Trio ve Carlo Domeniconi ile konserler vermiş.

Aklımda pek çok soru olduğunu ama bu söyleşinin sıradışı olmasını ve her yerde okuyamayacağınız bir özlem Kavaller roportajı olmasını istedik.

Sevgili Özlem Berlin'den geldiğini orada yıllarca kaldığını ve pek çok başarılara imza attığını biliyoruz. Bunu hemen hemen her gazete röportajlarında okuduk, benim sormak istediğim Berlin'e neden gittin ?

- Bir müzisyen olarak ve bir Türk kızı olarak gittim yani iki karekterim vardı giderken ve tek karekter olarak döndüm.

Peki bu iki karekter değiştimi yoksa birisi yok mu oldu?
- Müziğimi geliştirdim ruh varlığı ve insan olarak bu dünyada daha rahat ve iyi nasıl olunacağını çözmenin anahtarlarını keşfe başladım.

Bu hepimizin çözmek istediği ama başaramadığı bir şey. Nedir bunun anahtarı ?
- Mutluluk ve hipofiz bezi... İnsan dış etkenlerden ne kadar pozitif elektrik alırsa o kadar kendini tanımak için bol görüşü olabiliyor. Muhteşem yetenekli insanlar topluluğu var burada ama bol görüşlülüge karşı. Korku büyük ne yazıkki, yine ne yazıkki duyarlı insanlar bunu farkediyor ve etkileniyor. Benim gitmeden önceki hatam buydu. Sonuçta şu an çok şanslı hissediyorum kendimi ve buda KOZMOPOLİT RUH MÜZİĞİ olarak adlandırdığım müziğimi çok etkilemekte.

Evet albümünden bahset biraz senin anlatımınla anlayalım.
- Gerçek hayat var albümde. Hayali aşklar filan yok.

Evet albümü dinlerken anlıyor insan hayatın içinden başka,
- Evet gerçeklerle yüzleşmekten korkmayan her kişinin sevebileceği bir şey. Tabiii müzik tarzı başka bir konu.

Sevgili özlem insanın düşüncelerini anlatmasının bir yolu müzik,
- Evet katıksız dürüst yolu bence o yüzden çok önemli
Ve en önelisi de evrensel olması.
Hepimiz dili, dini, ırkı farklı olsa da hepimiz aynı dünyayı paylaşan insanlarız ve müzik bizi birleştiren en önemli unsur.
Bir bütünün parçalarıyız o kadar ve müzik yanlış anlaşılamayacak tek şey iletişim sistemimizde.

Evet çok haklısın
- Birde telepati var ama oraya hiç girmeyelim istersen Fulya:))))

Benim merak ettiğim bir konu da REİKİ. Sen bu konuda çok iyisin. Başım ağrıdığında nasıl ağrımı yok etmiştin. Reiki ile tanışman bu arayış döneminde mi oldu?
- Evet kendi enerjim ile tanışmam bu arayış döneminde oldu. Yani Reiki ile tanışmak derken hala %100 tanışma gerçekleşmedi bunu başaran varsa Tebrikler..Gülümseyen)))
Aramak demişken bu konuyu da açalım
Aramakdayanılması da kaçılması da güç bir yol

Şimdide senin eğitmenlik tarafını anlatalım okurlarımıza.
- Evet şan dersleri veriyorum. Daha doğrusu şarkıcı koçluğu yapıyorum.

Çok güzel senin alfabe ile birlikte nota öğrendiğini biliyoruz. Bunda müzik öğretmeni olan babanında çok etkisi vardır tabiii.
- Evet ben bu konuda şanslıydım ama gelişmek ve gelişmeyi istemek gerek.

Evet kalıcı olmak için emek şart
- Kalıcı olmayan yok aslında sevgili Fulya. Hissettirdiği önemli.

Sana hep sorulan bir şeyi de sormalıyım bu gözlük ve kapişon bir imaj mı ve devam edecek mi?
-İmaj değil aslında makyaj yapamıyordum, allerjik bir durum vardı. Klip ve fotoğraflar böyle çekildi. Şimdi de böyle kalsın diyorlar.

Son soruma geliyorum. Albümünü piyasada neden bulamıyoruz?
- Dağıtım şirketleri satışı garantili olabilecek albümlerle ilgilenmeyi uygun görüyorlar ve perakendecilerin umurunda değiliz biz. Arada mahvoluyoruz. Resmen dışlanıyoruz apaçık ve legal bir biçimde. Diyorlar ki parası olmayan müzik yapmasın.
Ticari olsa da ne kadar maddi gücün varsa o kadar destek var. Gerçek müzik ve müzisyenler kendilerini dinleyecilerine nasıl tanıtacaklar? İnanın çok zor. Türkiyede yapılan pek çok güzel müzikten kimsenin haberi olmuyor. Kısaca radyo ve tv kanallarında var olmak için müzik yapmak yeterli değil malesef!
Destek dinleyiciden beklenmekte. Peki dinleyicilerimiz nereden bulacak bizi konserlerde olabilir belki,
Klip çekemiyorum, konserim var anons edemiyorum. Şarkımı çalar mısınız diyorum kusura bakmayın diyorlar. Kısır bir döngü.

Sevgili özlem bu kısa söyleşi için sana çok teşekkür ederim.
Bütün müzikseverleri 4 Ocak gecesi Balans'a davet edelim. Ve bu güzel roportajımızı senin albümünün 4 parçasının sözleri ile bitirelim diyorum.

TANRIM KORU BİZİ ONLARDAN
ÇIKSINLAR ARAMIZDAN
BİR AVUÇ DOLAR İÇİN
RUHUNU SATANLAR
TANRIM KORU BİZİ ONLARDAN
« Son Düzenleme: Mart 09, 2007, 19:07:21 Gönderen: Sanguine » Logged

Sponsor Bağlantılar
Reklam

View Profile
Re: Özlem Kavaller
« Eklendi: Ekim 08, 2008, 07:25:30 »

Sayfa: [1]   Yukarı git