Harry Potter Cafe | Forum
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
  Ekim 11, 2008, 17:07:15  

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hayal Gücü Çok Geniş  (Okunma Sayısı 505 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Gökalp
Don Michael Corleone
Telve

the godfather

gokalp94@hotmail.com
Üyelik Bilgileri WWW E-Posta
« : Nisan 26, 2006, 17:45:00 »

J.K Rowling'in hayal gücü çok geniş.Bunun nedenlerini sıralıyım.

1) Harry Potter,Ron,Hermonie,Dumbelldore,Hagrid,Sirius,Remus,Kılkuyruk,James,Lily,Voldemort... gibi bir çok kişiyi kafasında tasarlamış.

2) Herkesin ismini ya kasaba adı ya yunan mitolojisinde tanrı adı olarak yazmış.

3) Her büyüyü ya latince ya da ingilizce kökenli ya da kelime oyunları oynayarak yazmış.

4)Hiç bir  olayı tahmin edilemeyecek şekilde yazmış.(Örneğin Felsefe Taşı'nı okurken 2. kitapta Sırlar Odası diye bir şey olacağını kimse tahmin edemezdi.)

Sizce bu kadar şey onun hayal gücünün çok geniş olduğunu göstermez mi?

Sponsor Bağlantılar
Reklam

View Profile
Re: Hayal Gücü Çok Geniş
« Eklendi: Ekim 11, 2008, 17:07:15 »

Glacius
Bezgin =P
Yönetici
Has Türk Kahvesi

Uyur Yazar...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 28, 2006, 19:47:41 »

Yarattığı karakterlerin çoğu gerçek hayatındaki insanlara benzetmiş.(hermione kendisine benziyormuş mesela)
(Voldemort'uda Hitlere benzettiği şüphesi içindeyim)

Yunan mitolojisinden aldığı isimler yaratıcı değil derleyici olduğunu gösterir.

Büyü isimleride gene derleyerek almıştır.Ama bu isimler üzerinde yaratıcılığı vardır.

kitaplarında diğer kitaplara ilişkin ufak ipcuları vermiştir (örnk:Sirius'un ölümü )

Yani JK öykü olarak değişik veya yaratıcı birşey sunmaz bizlere. Klasik iyi-kötü savaşıdır vurgulamaya çalıştığı yardımlaşma,iyilik v.b. şeylerde yeni değildir. Latinceden,yunan mitolojisinden aldığı isimler Star Wars serilerindede görülür o yüzden buda yeni birşey değildir.Ancak iyi bir derleyicidir.Hogwarts'ı yaratmak için İngilteredeki Yatılı Okullardan örnek almıştır.Quidditch'de eski çağlarda iskoçyada oynanan bir oyundur. Bunun gibi örnekler vericek olursak. İyi bir derleyici olduğunu görürüz. Evet bunları tasarlamakda derlemekte bir hayal gücü ürünü ama hayal gücü çok genişdirde denemez bence.

When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.

Burada döndürdüğümüz ilüzyonlara inanmaya başladınız ve televizyondakilerin gerçek, kendi hayatlarınızın ise hayali olduğunu düşünmeye başladınız. Televizyon ne derse onu yapıyorsunuz. Onun gösterdiği gibi giyiniyorsunuz, onun gösterdiklerini yiyorsunuz, çocuklarınızı onun dediği gibi yetiştiriyorsunuz hatta onun istediği gibi düşünüyorsunuz.

Bu tamamen saçmalık, sizi manyaklar!

Tanrı aşkına sizler gerçeksiniz.

HAYALİ OLAN BİZİZ!!

-Zeitgeist The Movie
Fiddler
Kakao

Üyelik Bilgileri E-Posta
« Yanıtla #2 : Nisan 28, 2006, 21:51:59 »

Yarattığı karakterlerin çoğu gerçek hayatındaki insanlara benzetmiş.(hermione kendisine benziyormuş mesela)

Büyü isimleride gene derleyerek almıştır.Ama bu isimler üzerinde yaratıcılığı vardır.

kitaplarında diğer kitaplara ilişkin ufak ipcuları vermiştir (örnk:Sirius'un ölümü )

Yani JK öykü olarak değişik veya yaratıcı birşey sunmaz bizlere. Klasik iyi-kötü savaşıdır vurgulamaya çalıştığı yardımlaşma,iyilik v.b. şeylerde yeni değildir. Latinceden,yunan mitolojisinden aldığı isimler Star Wars serilerindede görülür o yüzden buda yeni birşey değildir.Ancak iyi bir derleyicidir.Hogwarts'ı yaratmak için İngilteredeki Yatılı Okullardan örnek almıştır.Quidditch'de eski çağlarda iskoçyada oynanan bir oyundur. Bunun gibi örnekler vericek olursak. İyi bir derleyici olduğunu görürüz. Evet bunları tasarlamakda derlemekte bir hayal gücü ürünü ama hayal gücü çok genişdirde denemez bence.

glacius bu dediklerinin hiçbirine katılmıyorum ben açıkçası. Latince sözcüklerden büyü isim vb. derlemiş olması hayal gücüdür. Çünkü bunun isminin anlamı şu olmalı diye düüşünmek bile hayal gücü. kitaplardaki o küçük hinliklere zaten sen de değinmişsin. Baktığın zaman göreceksindir ki her kötü karakter o ya da bu şekilde başkasına benzer. Bunu JKR de diyor zaten. Quidditch de iskoçya'da oynanan bir oyun değildi :S
Gökalp
Don Michael Corleone
Telve

the godfather

gokalp94@hotmail.com
« Yanıtla #3 : Nisan 29, 2006, 10:03:09 »

Bu sözlerin hiçbirine fiddler gibi katılmıyorum.

bb1_girl
Şaşkın Şirine :D
Has Türk Kahvesi

JohNNy DePP ♥.♥.♥ =)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Nisan 29, 2006, 13:44:31 »

ya bencede ya  hayal gücü çok geniş...

evt kendi aile üyelerinden falan yararlanmış ama bütün özelliklerini falan ordan almamışki sonuçta..sadece fikir vermiş ona..fikri genişletmek rowlingin işiyidi..vede çok güzel bi biçimde genişletti....

sonuçta herks bişilerden etkileinp onu bi karaktere çevirmeyi beceremez .. Göz Kırpan

evt diğer kitaplarda ipuçları falan vermiş..ama sonuçta o ipuçlarından yararlanarak sonunu pek fazla kişi tahmin edemedi..

karakterlerin ismini falan çok iyi ayarlamış..hepsinin bi anlamı falan var...

süprizi çok seviyo..şaşırtmaya bayılıyo...

bence mütiş bi hayal gücü var..

Bir aktör yakışıklı olabilir!(bkz:Brad Pitt)
Karizmatik olabilir!(bkz: Matt Damon)
Çekici olabilir!(bkz: Keanu Reeves)
İyi bir oyuncu olabilir,soluksuz izlenebilir!(bkz: Robert De Niro)
Her filmini izlerim,asla kaçırmam diyebilirsin!(bkz.George Clooney)
Her rolü oynayabilir pekala diyebilirsin! (bkz:Jim Carrey)
Bazı filmlerdeki bazı rollerle zihnine kazınabilir,adı geçtikçe takdir edebilirsin!(bkz: Tobey Maguire)
Ama bir aktör bunların hepsi birden olursa adı JOHNNY D€PP olur!
Glacius
Bezgin =P
Yönetici
Has Türk Kahvesi

Uyur Yazar...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 29, 2006, 15:46:24 »

glacius bu dediklerinin hiçbirine katılmıyorum ben açıkçası. Latince sözcüklerden büyü isim vb. derlemiş olması hayal gücüdür. Çünkü bunun isminin anlamı şu olmalı diye düüşünmek bile hayal gücü. kitaplardaki o küçük hinliklere zaten sen de değinmişsin. Baktığın zaman göreceksindir ki her kötü karakter o ya da bu şekilde başkasına benzer. Bunu JKR de diyor zaten. Quidditch de iskoçya'da oynanan bir oyun değildi :S

Yani kurguda değişik olan ne var? Detaylarda evet hayal gücünden orjinal şeyler var. Ama kurguda hiçbir orjinallik yok. Herkesin önceden denediği şeyleri oda denemiş. İsimler,bina isimleri ve mekanların az bir bölümü belkide kendi orjinalliği ama diğer hepsi daha önce denenmiş olan eski alfabelerden ve eski kültürlerden alıp türetme oyununun bir parçası. Derlemiş olması hayal gücünün eseri mi sence yoksa zekasının eseri mi?Yani Hogwarts'ı yaratırken elbet hayal gücü kullaniyor ama ingiliz yatılı okullardan derliyor herşeyini. Zaten ben hayal gücü yok demiyorum hayal gücü çok geniş değil diyorum. Ve son olarak quidditch'i ben iskoçyada oynanan bir oyun diye biliyordum değilse ne olduğunuda açıklar mısın?
« Son Düzenleme: Nisan 29, 2006, 15:50:01 Gönderen: Glacius » Logged

Burada döndürdüğümüz ilüzyonlara inanmaya başladınız ve televizyondakilerin gerçek, kendi hayatlarınızın ise hayali olduğunu düşünmeye başladınız. Televizyon ne derse onu yapıyorsunuz. Onun gösterdiği gibi giyiniyorsunuz, onun gösterdiklerini yiyorsunuz, çocuklarınızı onun dediği gibi yetiştiriyorsunuz hatta onun istediği gibi düşünüyorsunuz.

HAYALİ OLAN BİZİZ!!

-Zeitgeist The Movie
Fiddler
Kakao

Üyelik Bilgileri E-Posta
« Yanıtla #6 : Nisan 29, 2006, 16:22:53 »

quidditch fikrinin nasıl aklına geldiğini, "insanların süpürge üzerinde bir oyun oynamasını istiyordum, ve biraz düşündükten sonra quidditch fikri geldi" diye açıklıyor. Senin İskoçya yanılgın kuvvetle muhtemel Çağlar Boyu Quidditch kitabından ötürü, çünkü orda quidditch'in tarihçesi verilmiş ve ilk iskoçyada başladığı yazılmış...

eskileri tekrarlama konusuna gelince de Turgenyev'in günümüz romanı hakkında çok güzel bir sözü var:
"Güneş altında aydınlanmamış hiçbirşey kalmamıştır."

diye, yani yapılabilecek herşey yapıldı edebiyat dünyasında. İnsanların artık yapabilecekleri tek şey, değiştirip, birşeyler ekleyip çıkararak onu geliştirmeleri. Ve bunu geliştirmek de zeka gerektirdiği kadar hayal gücü de gerektirir. Sırf zeka olsaydı, bin yıl sonra bile Da Vinci'nin kitapları hala best-seller olurdu
Glacius
Bezgin =P
Yönetici
Has Türk Kahvesi

Uyur Yazar...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 29, 2006, 16:29:48 »

Discoveryde felan izlemiştim harry potter belgeseli neyim vardı ve quidditch'e hem isim olarak benzer hemde oyun (süpürgelerle değil) bir oyun olduğu bulunmuştu ordan aklıma geldi benim..

Yaw tamam işte ayni yoruma geliyoruz. Kurguda orjinal bir yan yok ama detaylardaki hayal gücünü kabul ediyorum.Ve bu sonucla öle üstün bir hayal gücüde çıkmıyor hayal gücü geniş ama çok geniş değil.ha burda yanlış anlaşılmasın ben küçümsemiyorum ama denildiği kadar yok diyorum iddiam bu sadece... Bu arada Da Vinciyi kaç kişi biliyormuşda iyicene araştırmışda yazdıklarını okumuş acaba?yani akademisyenler dışında halkdan bariz bir istek yok ama hala adının anılması ve buluşlarının ole yada bole bilinmeside bir başarıdır,best-seller olması için halkın alması lazım yani..

HAYALİ OLAN BİZİZ!!

-Zeitgeist The Movie
Vivera
Kakao

Her şey Mümkün bir şey hariç...

cell-iin@hotmail.com
« Yanıtla #8 : Haziran 02, 2006, 17:14:24 »

Hayal gücü gerçektende gelişmiş isimleri kökenlerine kadar araştırıp  bulmuş burda titiz bir insan olduğunu gösteriyor  Gülümseyen Yarattığı karakterler kişilik yapılarana uygun davranıyor kitapda onun hayal dünyasının geniş olması bizimde hayal gücümüzü geliştirdi..Teşekkürler Diyebilirim anca.. Kahkaha
prisoner_of_azkaban
kendi isteği üzerine siteden uzaklaştırıldı
Demleme Çay

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Haziran 05, 2006, 05:24:57 »

beynine aşığım ben onun................................
Isla
>>ℓσѕт|||ρяιѕση вяєαк|||gσѕѕιρ gιяℓ<<
Has Türk Kahvesi

|||Queen B|||

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 30, 2007, 18:12:30 »

evet benzetmiş ama ordaki bağıran baraka fln gerçekten hayal dünyası çok geniş

Queen B's Team
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: