Fraktal
Love Supreme
Cafe Cini
Has Türk Kahvesi

Paranoyak Megoloman
|
 |
« : Mart 21, 2008, 17:33:37 » |
|
Bu yazı Yadigarlar yayımlanmadan önce yazılmıştır
Çapulcular ve Eski Türkler
“Bu yazıda arkeolojik bulgulardan yararlanılmıştır. Ayrıca yazı Harry Potter ve Ölüm Yadigarları hakkında bilgi içermektedir. Bilmek istemeyenler okumasın”
Şimdiye kadar Rowling’ in birçok mitten yararlandığı söylendi. Ancak Türk Mitolojisiyle ilgili kayda değer bir yazılmadı. (En azından ben rastlamadım) Aslında küçük bir araştırma yapıldığında Çapulcuların hikayesinin birçok yönden Türk Mitolojisi’ ne benzediği görülür.
Öncelikle size vermek istediğim bilgi Eski Türklerle ilgili. Eski Türklerin saygı gösterdikleri hayvanların başında kurt, kartal, geyik ve ayı gelir. Kuğu doğan gibi bazı kuşlara da önem verirler. Köpeğe ise değer vermezler. Göktürkler kurttan türediklerine inanırlardı. Geyikten türediklerine inanan bazı kabileler de vardı. Ve eğer Anadolu Zamanı Türk Masalları’nı okursanız Geyik’ in yol gösterici olduğunu görürsünüz. İleride bunların hepsine örnek vereceğim.
Eğer Harry’ i eski bir Türk kabilesi ya da genci olarak görürsek, gözümüzde net bir manzara belirecektir. Geyikten (James) türeyen Harry kurda (Lupin) saygı duymaktadır. Kurt birçok kez hayatını kurtarmıştır. Köpeği (Sirius) sevmez(çünkü ailesini öldürdüğünü sanmaktadır) Daha sonraları ayıya (Sirius’ un animagus formu- ayı gibi bir köpek) önem vermeye başlar. Gerçekten de ayı mitolojimizde sonradan önem kazanmıştır. Anadolu’ da halkı koruyan dervişler genellikle Geyik kılığındadır; Harry’ i koruyan patronusu da bir geyiktir. Geyik yol göstericidir. Avcı delikanlılar geyiği kovalar ama yakalayamaz. Geyik onları bir yere götürür.
“Omzunda Ateşoku’yla bir ormanda yürüyor, gümüşi beyaz bir şeyi takip ediyordu. O şey ilerideki ağaçların arasında dolanıyordu, onu sadece yaprakların arasından görebiliyordu. Yakalamak için hızını artırdı ama o hızlandıkça avı da hızlanıyordu. Harry koşmaya başladı ve ileride bir yerde toynakların süratlendiğini duydu. Şimdi son sürat koşuyordu ve ilerisinde dört nala koşma sesleri duyuyordu. Köşeyi dönüp bir açıklığa çıktı ve-“
İşte başka bir hikaye. Tamamını bulamadığım için özetini koyuyorum.
“Avcı bir genç karşısına çıkan geyiği kovalamaya başlar; ancak bir türlü yakalayamaz. Geyik bir mağaraya girer, genç de onu takip eder. Mağaranın içinde geyik kaybolur. Mağarayı geçen genç bir düzlüğe çıkar ve cennet gibi bahçelerde Mine Hatun’a rastlar”
Eğer mavi kelimelere bakarsak iki hikayedeki benzerliği görürüz. Şimdi de Ölüm Yadigarları’ ndan bir bölüm. Aradan bazı cümleleri çıkardım. Çeviri bana aittir. Kırmızı kısımlara dikkat.
“Ağaçların arasında hareket eden parlak gümüşi bir ışık belirdi. Kaynağı her neyse sessiz hareket ediyordu. Işık usulca ona doğru yöneldi.. … Ve sonra ışık kaynağı bir meşenin arkasından çıktı. Gümüş-beyaz bir maraldı, ay gibi parlak ve göz kamaştırıcıydı, karda tek bir toynak izi bırakmadan yürüyordu…. …Birkaç uzun dakika boyunca bakıştılar, sonra döndü ve gitti. “Hayır” dedi Harry, sesi az kullanmaktan çatlaktı “Geri dön!”… … Ormanın derinliklerine kadar Harry’ e rehberlik etti, Harry de hızlı yürüdü. Durduğunda Harry’ nin ona yaklaşmasına izin verdi. Konuşabilir, Harry’ nin bilmeye ihtiyaç duyduğu her şeyi anlatabilirdi. Sonunda durdu. Güzel kafasını bir kez daha Harry’ e çevirdi, Harry birden koşmaya başladı, içini kurcalayan bir soru vardı; ağzını açmasıyla (Geyik) kayboldu. …Gryffindor’ un kılıcı gölün dibinde yatıyordu….”
Kırmızı kısımlara dikkat ettiğimizde benzerlik iyice belirginleşiyor. Rowling’ in Lily’ e, dolayısıyla Snape’ e, patronus olarak geyik seçmesi rastlantı mıdır? Zaten Harry’ e çatal boynuzlu bir geyik vermişken, niye iki kişiye daha geyik versin. Hayvan mı kalmadı?
Yukarıda da belirttiğim gibi birçok kabile geyikten ya da kurttan türediğine inanmaktadır; ama köpekten türediğine inanan kabile yoktur. Benzer bir şekilde James ve Remus evlenip çocuk yapmışlar; ancak Sirius ve Peter evlenmemişti.
Peki öneminden bahsettiğim ama HP deki anlamından bahsetmediğim hangi hayvanlar kaldı? Kartal ve Kuğu. Kartal Ravenclaw’ un simgesi ve Mitolojimizde sonradan önem kazanan bir kuştur. Harry’ nin keşfettiği son Hortkuluk ise Ravenclaw’ un Tacı. Ayrıca şamanlar bu kuşa önem verir, büyü yaparken tüylerini kullanırlardı. Ravenclaw’ sa birçok tılsımın mucidi Kuğu’ ya gelince, o da Cho’ nun patronusu.
Eski Türk Yerleşim Birimlerinde şu üç figür bulunmuş: ağzında geyik başıyla bir ejderha; kartal başlı, kaplan ayaklı at ve çatal boynuzlu geyikle dövüşen bir hayvan. Bnce bu üç figür de Harry Potter’ da yer bulmuş. Birincisi Ateş Kadehi’ndeki birinci görevde Ejderhanın ağzından kaçan Harry. İkincisi, kaplan ayaklar atılmış olarak, hippogriff. Üçüncüsüyse Voldemort Harry düellosu.
Biraz uzun bir yazı oldu. Beğenmeniz dileğiyle
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Haziran 14, 2008, 16:57:50 Gönderen: Fraktal »
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sena-1903-rup
|
 |
« Yanıtla #2 : Mart 21, 2008, 17:42:43 » |
|
hmm hiç düşünmemiştim iyi tespit
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marissa
Son Yok Edilecek Düşman,Ölümdür.
Mod
Has Türk Kahvesi

''Est Solarus oth Mithas''
|
 |
« Yanıtla #3 : Mart 21, 2008, 17:44:34 » |
|
Çok iyi noktalara değinmişsin güzel bir araştırma eline sağlık.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_LİLY_
|
 |
« Yanıtla #4 : Mart 21, 2008, 17:50:53 » |
|
Kutlarım çok gzl yazmışsın, hiç dikkatimi çekmemişti.  gururduydum Türk mitolojisinden de yararlanmasından.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AnİMaGuS_bLaCK
|
 |
« Yanıtla #5 : Mart 21, 2008, 17:51:24 » |
|
cidden çok gusel olmus elıne saglık ... tebrıkler....daha once hıs dusunmemıstım ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ruper_İ_love_u
Süt
İ can feel u all around me!
|
 |
« Yanıtla #6 : Mart 21, 2008, 17:53:48 » |
|
cok guzell yazı olmus tebrikler.. gercekten iyi bir noktaya değinmişsin x]
|
|
|
|
|
|
living in a lie.. Beautiful lie for belive..
|
|
|
|
LiLySeveruS
|
 |
« Yanıtla #7 : Mart 21, 2008, 17:55:01 » |
|
Vay canına haklısın çok güzel bi yazı olmuş eline sağLık
|
|
|
|
|
|
––––•(-• qizeм ♥ sirius bLack •-)•––––
|
|
|
|
|
|
miss-potter
|
 |
« Yanıtla #9 : Mart 21, 2008, 18:22:55 » |
|
hımmm ilginç bir tespit ve iyi bir araştırma olmuşş
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
daniel_s_love
|
 |
« Yanıtla #10 : Mart 21, 2008, 20:42:29 » |
|
bravo gerçekten çok iyi bir yazı gerçekten çoook beğendim tespitlerin çok güzel tebrik ederim 
|
|
|
|
|
|
 D.O FAN CLUB/ MANTIĞIN EFENDİSİNDENİZ
|
|
|
|
Fingolfin
|
 |
« Yanıtla #11 : Nisan 07, 2008, 19:46:06 » |
|
Çok iyi tespitler bunlar.Çok da uğraşmışsındır bunlara.Tebrikler.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Discovery
|
 |
« Yanıtla #12 : Nisan 07, 2008, 23:43:15 » |
|
çok saol başat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lilyevans
Şeker

Katara...
|
 |
« Yanıtla #14 : Mayıs 24, 2008, 21:08:30 » |
|
bence de harika bi yazı. çok güzel bi tespit yapmışsın. paylaştığın içn teşkrülerr..
|
|
|
|
|
|
..Sünger Bob Kare Şort Hayran Kulübü..
|
|
|
|