Harry Potter Cafe | Forum
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
  Ekim 12, 2008, 07:19:20  

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Atatürk'ün bilim ve teknoloji ile ilgili sözleri  (Okunma Sayısı 268 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Salazar Slytherin
Demleme Çay

cinkoxxx@hotmail.com
Üyelik Bilgileri WWW
« : Mayıs 20, 2006, 01:01:22 »

İşte arkaaşlar Atatürk'ün bilim ve teknoloji ile ilgili sözleri
Bilim ve Teknoloji

Dünyada herşey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır. Yalnız ilmin ve fenin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının gelişimini anlamak ve ilerlemeleri zamanında takip etmek şarttır. Bin, iki bin, binlerce yıl önceki ilim ve fen lisanının koyduğu kuralları, şu kadar bin yıl sonra bugün aynen uygulamaya kalkışmak elbette ilim ve fennin içinde bulunmak değildir.

1924

Gözlerimizi kapayıp tek başımıza yaşadığımızı düşünemeyiz. Memleketimizi bir çember içine alıp dünya ile alakasız yaşayamayız... Aksine yükselmiş, ilerlemiş, medeni bir millet olarak medeniyet düzeyinin üzerinde yaşayacağız. Bu hayat ancak ilim ve fen ile olur. İlim ve fen nerede ise oradan olacağız ve her millet ferdinin kafasına koyacağız. İlim ve fen için kayıt ve şart yoktur.

1922

Gözlerimizi kapayıp tek başımıza yaşadığımızı düşünemeyiz. Memleketimizi bir çember içine alıp dünya ile alakasız yaşayamayız... Aksine yükselmiş, ilerlemiş, medeni bir millet olarak medeniyet düzeyinin üzerinde yaşayacağız. Bu hayat ancak ilim ve fen ile olur. İlim ve fen nerede ise oradan olacağız ve her millet ferdinin kafasına koyacağız. İlim ve fen için kayıt ve şart yoktur.

1922

Hiçbir tutarlı kanıta dayanmayan birtakım geleneklerin, inanışların korunmasında ısrar eden milletlerin ilerlemesi çok güç olur; belki de hiç olmaz. İlerlemede geleneklerin kayıt ve şartlarını aşamayan milletler, hayatı, akla ve gerçeklere uygun olarak göremez. Hayat felsefesini geniş bir açıdan gören milletlerin egemenliği ve boyunduruğu altına girmeye mahkumdur.

1922

Başarılı olmak için aydın sınıfla halkın zihniyet ve hedefi arasında doğal bir uyum sağlamak lazımdır. Yani aydın sınıfın halka telkin edeceği idealler, halkın ruh ve vicdanından alınmış olmalıdır.

1923

Halka yaklaşmak ve halkla kaynaşmak daha çok aydınlara yöneltilen bir vazifedir. Gençlerimiz ve aydınlarımız niçin yürüdüklerini ve ne yapacaklarını önce kendi beyinlerinde iyice kararlaştırmalı, onları halk tarafından iyice benimsenip kabul edilebilecek bir hale getirmeli, onları ancak ondan sonra ortaya atmalıdır.

1923

Taassup cahilliğe dayanır. Bundan dolayı taassubu olan cahildir. İlim mutlaka cahilliği yener, o halde halkı aydınlatmak lazımdır.

1923

Bu millet ve memleket ilme, irfana çok muhtaç; tahsil yapmış, diploma almış gelmiş, olanları korumak kadar doğal ve lüzumlu bir şey olmaktan başka, parti parti eğitim ve öğretim görmek için ilim ve fen almak için Avrupa'ya, Amerika'ya ve her tarafa çocuklarımızı göndermeye mecburuz ve göndereceğiz. İlim ve fen ve ihtisas nerede varsa, sanat nerede varsa gidip, öğrenmeye mecburuz. Bu nedenle artık himaye ok zayıf kalır. Bunun yerine mecburiyet geçerli olur.

1923

İlim ve özellikle sosyal bilimler dalındaki işlerde ben emir vermem. Bu alanda isterim ki beni bilim adamları aydınlatsınlar. Onun için siz kendi ilminize, irfanınıza güveniyorsanız, bana söyleyiniz, sosyal ilimlerin güzel (yapıcı) yönlerini gösteriniz, ben takip edeyim.

1923

Ben, manevî miras olarak hiç bir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevî mirasım ilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında, belki gayelere tamamen eremediğimizi fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir.

Sponsor Bağlantılar
Reklam

View Profile
Re: Atatürk'ün bilim ve teknoloji ile ilgili sözleri
« Eklendi: Ekim 12, 2008, 07:19:20 »

Luthien
UU Seherbazları
Has Türk Kahvesi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 21, 2006, 23:57:31 »

Bu paylaşım için çok teşekkürler Kahkaha

Ve biz gençler olarak önemli görevlerimiz var gerçekten... Ama dikkatli olmakta yarar var. Gelenekler, inanışlar hemen değiştirilemez ve çok tehlikelidir.

Mesela anadolu insanı erkek çocuğa çok önem verir ve kadının cinsiyeti belirlediğini düşünür. Kadın kız çocuk doğurursa bu kadının eksikliğidir ve kuma getirilir genelde... Ama bilim artık (artık değil yıllar önce Dil Çıkaran ) cinsiyeti babanın belirlediğini kanıtladı... (Kadın xx erkek xy kromozomu taşır. Kadından her halükarda bir x bebeğe geçer ve babadan da x gelirse kız, y gelirse erkek olur) Ama şimdi bunu 40 yaşında bir adama anlatmanız dayak yemenizle sonuçlanır Dil Çıkaran Gençlere anlatın, öğretin... Bu cahillikten artık kurtulmak zorundayız :S yeni nesili aydınlatmak hepimizin görevi...
Glacius
Bezgin =P
Yönetici
Has Türk Kahvesi

Uyur Yazar...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 22, 2006, 00:04:05 »

Hatta kadınların seçtikleri erkekler ve yaptıkları evlilikler sonucu günümüzdeki beyin olarak gelişmiş erkek nesli oluşmuştur.Sanırım buda bilim olarak kanıtlandı ancak kadınların o zamanlar ne tür erkek seçtikleri bir erkekte ne aradıkları bölümünü unuttum ancak kadınların seçimlerinin çok önemli bir faktör olduğunu söyleyebilirim zaten öyle olmuşki gelişkin erkek oluşmuş.

When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.

Burada döndürdüğümüz ilüzyonlara inanmaya başladınız ve televizyondakilerin gerçek, kendi hayatlarınızın ise hayali olduğunu düşünmeye başladınız. Televizyon ne derse onu yapıyorsunuz. Onun gösterdiği gibi giyiniyorsunuz, onun gösterdiklerini yiyorsunuz, çocuklarınızı onun dediği gibi yetiştiriyorsunuz hatta onun istediği gibi düşünüyorsunuz.

Bu tamamen saçmalık, sizi manyaklar!

Tanrı aşkına sizler gerçeksiniz.

HAYALİ OLAN BİZİZ!!

-Zeitgeist The Movie
Luthien
UU Seherbazları
Has Türk Kahvesi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 22, 2006, 00:07:08 »

Öhö öhö Dil Çıkaran Ne demek gelişmiş erkek nesli??? Gelişmiş insan nesli desen tamam Dil Çıkaran Ama bu konuyu sulandırmayacağım Dil Çıkaran Zaten Arna siler sulandırsam da... Kahkaha
Glacius
Bezgin =P
Yönetici
Has Türk Kahvesi

Uyur Yazar...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 22, 2006, 00:12:57 »

Yoo yoo anlamadın erkeğin gelişimindeki etken atalarımızın yaptıkları evlilikler(yani bayanların erkek seçimleri ve onlarla evlenmeleri) ben sadece bu kısmı söylüyorum Dil Çıkaran yani kadınların seçimleri erkeği bu zeka noktasına taşıdı demek istiyorum Kahkaha ee tabikide zeki erkek nesli olurda zeki bayan nesli olmaz mı? yoksa gelişim nasıl devam edicek? Kahkaha ama ben sadece erkek kısmını anlatıyorum hani ülkemizde halen bitmemiş bir erkek hegemonyası var ya kadını ikinci hatta üçüncü planda görenler kadını erkekten aşağı görenler -kısacası cahil erkek halkı diyelim- ona istinaden yazdım Kahkaha (gelenekler inanışlar diye başlayan cümlende baya katkıda bulundu ama Kahkaha)

Burada döndürdüğümüz ilüzyonlara inanmaya başladınız ve televizyondakilerin gerçek, kendi hayatlarınızın ise hayali olduğunu düşünmeye başladınız. Televizyon ne derse onu yapıyorsunuz. Onun gösterdiği gibi giyiniyorsunuz, onun gösterdiklerini yiyorsunuz, çocuklarınızı onun dediği gibi yetiştiriyorsunuz hatta onun istediği gibi düşünüyorsunuz.

HAYALİ OLAN BİZİZ!!

-Zeitgeist The Movie
Luthien
UU Seherbazları
Has Türk Kahvesi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 22, 2006, 00:16:06 »

O zaman pardon Kahkaha Tamam buna ben de katılıyorum ve ben de okumuştum bunu... İlk insanlarda kadın seçermiş erkeği Kahkaha Hala öyle aslında Dil Çıkaran Yani evet geleneksel kesimde görücü usülü :S Ama modern insanda kadın seçiyor yine Dil Çıkaran Neyse yaşasın Atatürk Kahkaha
Glacius
Bezgin =P
Yönetici
Has Türk Kahvesi

Uyur Yazar...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 22, 2006, 00:23:29 »

Ancak bir noktada katılmıyorum sana Luth. Evet Atatürk'e borcumuz say say bitmez Kahkaha ancak! Nasıl erkek baskısı kalıplaşmış bir olgu ise kadının erkeği seçmeside artık kalıplaşmaya yüz tutmuştur. Ben çok insan gördüm bu uğurda maymuna dönen.Teklif erkekten gelicek diye bir kaide konulmamalı tarkanın kurtuna emrettiği gibi ''atıl Kurt!'' olayı ''atıl erkek!'' e dönmüş durumda.. Elbette sonunda senin dediğine gelicem zaten en ama başta belirttim bir noktada katılmıyorum sadece diye Dil Çıkaran yani anlatmaya çalıştığımı anlatmışımdır umarım genelde başaramamda Dil Çıkaran yani elbette kadın seçmeli ama karpuz seçer gibi değil oda gidip teklif edicek ve öle başlıcak ilişkisine sonucundada seçimini yapıcak Dil Çıkaran

bu arada bilimsellikten çıktık sanırım sosyoloji felan mı oluyor bu herneyse Dil Çıkaran

HAYALİ OLAN BİZİZ!!

-Zeitgeist The Movie
Sangre
Sangria, Sanguine, Sinek, Sangre
Yönetici
Has Türk Kahvesi

Acedia

yasomixx
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 22, 2006, 00:26:59 »

günümüzde ilk adım erkekten gelir kuralını yıkan bir çok kadın war ancak bu genellikle kadınların hafif kadın olarak anılmasına we erkeğin kendi arkadaşları arasında bu olayla dalga geçmesine yol açıo. bnce önce erkeklerin kafası deişmeli ki kadınlar biraz daha aktif olsunlar bu konuda Dil Çıkaran

bu arada sözlere yok güzelmiş, yok süpermiş die yorum yapmicm bu saygısızlık olur zaten. Ata'mın sölediği hangi söz yanlış ki bunlar yanlış olsun. Mükemmel bi insandı o, keşke o dönemde yaşayıp da onu tanıyabilseydim!!!

The Seven Deadly Sins

Superbia
Luxuria
Gula
Avaritia
Acedia
Ira
Invidia

Glacius
Bezgin =P
Yönetici
Has Türk Kahvesi

Uyur Yazar...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 22, 2006, 00:31:10 »

günümüzde ilk adım erkekten gelir kuralını yıkan bir çok kadın war ancak bu genellikle kadınların hafif kadın olarak anılmasına we erkeğin kendi arkadaşları arasında bu olayla dalga geçmesine yol açıo. bnce önce erkeklerin kafası deişmeli ki kadınlar biraz daha aktif olsunlar bu konuda Dil Çıkaran

bu arada sözlere yok güzelmiş, yok süpermiş die yorum yapmicm bu saygısızlık olur zaten. Ata'mın sölediği hangi söz yanlış ki bunlar yanlış olsun. Mükemmel bi insandı o, keşke o dönemde yaşayıp da onu tanıyabilseydim!!!

Atatürk'de bir insan unutmayalım ve onun bilgilerini dogmalaştırmayalım lütfen.

evet katılıyorum yazdıktan sonra aklıma geldi bu ''erkek atıl!'' durumu bizzat erkeklerin yarattığı dünyadan kaynaklanıyor. ama erkeklerin aklı değişsin diye bir yan gelip yatma durumuda olmamalıdır nasıl cahilliğin dini dili ırkı yoksa gelişimde dini dili ırkı yoktur yani el ele verelim çayırlarda gezelim gibi birşey Dil Çıkaran

ve orda bu kuralı yıkan birçok kadın vardır demişsin bu azınlıktır ben azınlığı saymadım. yoksa bu kuralı koymayanda birçok erkek vardır.

HAYALİ OLAN BİZİZ!!

-Zeitgeist The Movie
Sangre
Sangria, Sanguine, Sinek, Sangre
Yönetici
Has Türk Kahvesi

Acedia

yasomixx
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 22, 2006, 00:40:37 »

hayret sonnda bi dediğime katılıorm şeklinde bi cwp werdin, bunu sabaha kadar kutlamam lazım <Şaşırmış) walla bu arada ister dogmalaştırma de, ister başka bişi, bnm düşüncem bu napim Kahkaha nese çok mutlu oldm bak şimdi, napim alışmamışım Kahkaha

The Seven Deadly Sins

Superbia
Luxuria
Gula
Avaritia
Acedia
Ira
Invidia

Salazar Slytherin
Demleme Çay

cinkoxxx@hotmail.com
Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Mayıs 22, 2006, 00:45:38 »

Cahillik okula gitmemekten olmaz bence bir çok nedenleri var.
Köy olan yerlerde bazı kişiler hep erkek çocuk isterler.Bu cahilliğe bir örnektir.Bu konuda bu köy yerlerinde oturan bazı insanlar Atatürk'ün bu kuralını dikkate almıyorlar.
Glacius
Bezgin =P
Yönetici
Has Türk Kahvesi

Uyur Yazar...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mayıs 22, 2006, 00:50:48 »

hayret sonnda bi dediğime katılıorm şeklinde bi cwp werdin, bunu sabaha kadar kutlamam lazım <Şaşırmış) walla bu arada ister dogmalaştırma de, ister başka bişi, bnm düşüncem bu napim Kahkaha nese çok mutlu oldm bak şimdi, napim alışmamışım Kahkaha

yaww sen bana karşı ne önyargılıymışın(yada onun gibi bişe) ben desem nolur demesem nolur senin yaptığının terim karşılığı bu yaw Dil Çıkaran dünya yuvarlak desem hayır düzdür diyeceksin neredeyse Dil Çıkaran neyse mutlu olduğuna sevindim birazda sen beni mutlu etsen diyorum ve alışmadın haa vay vay vay yazdım bunu  bir yere alacağın olsun Dil Çıkaran

(Ve Arna Kahkaha valla şuanda ne yapsan yeridir ben en kötü ihtimallere kendimi hazırladım Kahkaha)

HAYALİ OLAN BİZİZ!!

-Zeitgeist The Movie
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: